»» ««

Cápás affér Szudánban

Külföld

Személyesen az eset érintettje, Sásdi Zsolt mesélt nekünk a történtekről.

A mostanában sok díjat bezsebelő búvárfilmes, Sásdi Zsolt a közelmúltban vett részt egy szudáni szafarin. Elmondása szerint Sanganebnél éppen egy sekélyen levő kis fényjátékos üregben akart filmezni, ahol korábban már szép felvételeket készített, és nagyjából derékig hajolt be oda, amikor egy cápa kapott bele a karjába.
A sérülés nem volt komoly

A nagyjából egy méteres, kicsi ragadozót selyemcápaként azonosította, de nem zárja ki, hogy szürke szirti volt. Ezt azért nehéz megállapítani, mert alig egyetlen pillanatig volt a közelében az állat: miután a karjához kapott, a búvár elrántotta azt, és ettől a cápa ijedt meg jobban, azonnal elúszott.

Zsolt a felszínre ment, ott kiderült, a cápának csak a felső állkapcsa sebesítette meg, és az sem súlyosan, a leghosszabb vágást az okozhatta, hogy elrántotta a karját. A hajón velük utazó orvos ellátta és összevarrta a sebet, majd Zsolt a többiekkel együtt gond nélkül hazatért. A seb nem komoly, nem fertőzödött el.

Mivel a búvárfilmes számtalanszor merült cápákkal, testközelségbe kerülve egészen nagytestű fajokkal, mint a tigriscápa, természetesen megpróbált választ keresni arra, mi történhetett. Ezen a merülőhelyen senki más nem látott cápát, nem volt cápaetetés se vagy hasonló, ami a környékre vonzotta volna a ragadozókat. Természetesen csak teória, de talán az lehetett a cápa odakapásának hátterében, hogy a barlangban lakott, és így akarta jelezni, az az ő területe.

Zsolt nyilván a jövőben sem mond le a cápás merülésekről, ebből a véletlenszerűen bekövetkezett balesetből különösebb következtetéseket nem lehet levonni- aki sokat merül, azzal néha megesik hasonló, és pontosan nem tudhatjuk, mi volt a támadás hátterében. Tudjuk, hogy a vízben a halak vannak otthon, ehhez illő óvatossággal kell merülnünk, és ha történik is valami baj, azért nem lehet egy állatot hibáztatni, valószínűleg csak szerencsétlen körülmények együttállása volt az ok. Éppen ezért mesélt nekünk erről az epizódról a búvárfilmes, hogy ne terjedjenek ellenőrizetlen pletykák a történtekről.

A túrán szintén résztvevő Selmeczi Dániel pedig néhány látványos fotót bocsátott rendelkezésünkre, hogy be tudjuk mutatni olvasóinknak ezt a cápafajt.
A selyemcápa gyors, de jellemzően nem jelent veszélyt a búvárokra
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 5. medve 2014 máj 03. 23:02  
méltányolandó a sportbúvártárs hozzáállása...
 4. sui 2014 máj 01. 10:33  
Előző héten ott voltam én is, és a silky-k már akkor is nagyon érdeklődőek voltak. Az egyik merülésen kipróbáltuk a hajón lévő scootereket, és az elejére rögzítettünk egy kicsi kamerát. Ezen a videón 1:30-tól látható, hogy a silky-k még a scootertől sem féltek, sőt, kifejezetten érdekelte őket a cucc, pár centire a kamerától fordultak el.
 3. PDIC 2014 máj 01. 10:00  
Barlangban lakó selyemcápa? Az  nem túl gyakori... :)
Amúgy  Brothersen is előfordulnak néha.
 2. Garfield33 2014 máj 01. 09:41  
Olyat csak ne rendeljen!
Amugy volam mar olyan barlangszeru uregben, amiben feheruszojuak voltak. Ok termeszetesen mentek volna kifele, csak elalltuk a nyilast. Akkor az egyik tamadott bizony, buvartarsnak majd levitte a fejet, pedig volt vagy 90 centis. (a capa, nem a buvar)
 1. Bunny 2014 máj 01. 09:25  
Esetleg előzőleg sokat agyalt rajta, vajon mit esznek a zsűrik ezen a csókán? Ha már itt van megkóstolom már én is :) Ha elég gurmé lehet már berendelt egy stefit is magának.

Merülőhelyek

El Malahy

Egypt, Red Sea

5/9 db alapján:érdekes(átlag: 3.6) átlagos nehézségű
max: 24m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilágdelfin legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés