»» ««

Egy ritkán látott roncs

Külföld

A Geltwood nevű hajó maradványairól készítettek felvételt ausztrál búvárok.

Dél-Ausztrália Limestone Coast nevű partszakaszán rendezik meg a Geltwood fesztivált, aminek keretén belül megemlékeznek az ország egyik legsúlyosabb tengeri katasztrófájáról. A Geltwood legelső útján 1876-ban süllyedt el ebben a hajózási szempontból veszélyes régióban, és a tragédia 31 ember életét követelte, a süllyedést senki nem élte túl. A hajót többek között az tette ismertté, hogy süllyedését két hétig nem jelentették a hatóságoknak, és a közelben levők amit tudtak, elvittek a partra sodródott tárgyak közül. Később bírósági ügy lett a dologból, volt, aki börtönbe is került a fosztogatás miatt. A roncsot 1982-ben merülték először felfedezése után.

Brian Foster és Steve Saville búvárok nemrég tettek közzé egy videót a ritkán merült maradványokról. ők elmondták, mint minden ilyen roncsnál, ahol sokan vesztették életüket, némileg megilletődve búvárkodtak. A roncs bizonyos részei a víz alatt töltött közel másfél évszázad alatt már elkezdtek szétesni, de a hajótest bizonyos elemei még egyben vannak. Foster szerint a hajó rakományának egy része még mindig a mélyben rejtőzhet, valahol a homok alatt.

A roncs azért is érdekesnek számít, mert a sok turistát vonzó ausztráliai merülőhelyektől távol esik, aligha vannak olyanok, akik a kontinensnyi országba nem a Nagy korallzátony vagy a Ningaloo-zátony kedvéért érkeznek, hanem Dél-Ausztráliában merülnének.

[ au.news.yahoo.com ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Vaageli Faru Thila

Maldives

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 28m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágcápa nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés