»» ««

Negyedszázados jubileum

Külföld

Egy búvárok számára elsüllyesztett szobrot ünnepelnek Kanadában.

Brit-Kolumbia legismertebb víz alatti látványosságai közé tartozik az Emerald Princess (Smaragd Hercegnő) nevet kapott szobor, amit a Powell River közelében süllyesztettek el kereken 25 éve, 1989 márciusában. A 260 kilogramm tömegű, három méter magas szobor egy sellőt ábrázol, és 20 méteres mélységben található- egy helyi szobrász, Simor Morris alkotása.

Morris viszont azt mondja, az érdem leginkább Jim Willoughby, egy helyi búvárlegenda feleségéé, mert az ő ötlete volt a víz alatti szoborállítás. Jodi Willoughby javasolta, hogy egy sellő fogadja a mélybe merülőket ezen a helyen, és ezek után kezdődött a tervezés. Willoughby egy kocsmában találkozott a szobrásszal, aki azt mondta, megpróbálkozna a feladattal. Néhány vázlat után sikerült megállapodni egy koncepcióban, és Morris elkezdte a faragást.

Amikor a szobor elkészült, kiválasztották a helyszínt, elkészítették a talapzatot, és a mélybe süllyesztették a szobrot. A cél az volt, hogy akár partról is könnyen el lehessen érni a víz alatti látványosságot, és el is kezdtek folyamatosan érkezni a búvárok. Fülöp herceg és a Cousteau-család tagjai is jártak már a helyszínen, amire érthetően büszke a ma 84 éves Jim Willoughby.

Ám amióta ő felhagyott a búvárkodással, és nem népszerűsítik a merülést a szobornál, kevesebb a vendég. Az Emerald Princesst nem takarítják rendszeresen, így most némileg máshogy fest, mint elsüllyesztése idején. Azért arra ügyelnek, hogy a sós víz ne tegyen benne kárt, tehát azért még most is szép látványt nyújt a mélységben lakó sellő. 2000-ben egy másolata pedig a Kajmán-szigetek vizeinek mélyére került. Az idén áprilisban pedig egy még nagyobb, négy méter magas szobor. kerül az eredeti helyszínen elsüllyesztésre, ami a Guardian of the Deep nevet kapta. A helyi közösség pedig egy kis ünnepséggel készült az első szobor negyedszázados évfordulója tiszteletére.

[ globalnews.ca ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sha´ab Jibna

Sudan

3/4 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 45m, látótáv: 25m felett , áramlás

szafaris megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés