»» ««

A mélység drónjai

Tudomány

Önműködő eszközökkel akarják feltérképezni a világóceánokat.

Összesen 16 víz alatti drón járja majd a tenger mélységeit egy kutatási program keretén belül, ami a Rutgers Egyetemen indult. Az önműködő tengeralattjárók 2,2 méter hosszúságúak, és egy különleges megoldás révén nyerik az energiát az előrehaladáshoz. Naponta 35 kilométert tesznek meg, érzékeny mélységmérőjük, GPS vevőjük és a többi műszer révén tudják követni az előre meghatározott útvonalat.

A drónok folyamatosan gyűjtik majd az adatokat az óceáni áramlatokról, a vízhőmérsékletről és a sótartalomról, ezzel is segítve a klímakutatási és időjárási előrejelzések pontosabbá tételét. A plankton mennyiségét pedig egy optikai érzékelő segítségével méri fel a drón. Az adatokat az Iridium műholdas hálózat közvetítésével juttatja el a központba a drón időről időre, amikor utazását megszakítva a felszínre emelkedik.

Az Iridium cég alelnöke szerint az óceánok egészsége sokat elmond egész bolygónk egészségi állapotáról, és a Challenger Glider Mission azt a pontos, nagy mennyiségű adatot szolgáltatja majd, amit a kutatók felhasználhatnak munkájuk hatékonyabbá tétele során. Ezt megerősítette Scott Glenn is, aki a projektgazda Rutgers Egyetem fizikai oceanográfiai tanszékének professzora. Az adatokat nem csak a Rutgers, de más egyetemek kutatói is felhasználhatják majd, a világ minden részén. A nagy víz alatti feltérképezés 2016-ig tart, a tervek szerint a drónok addig 6-8000 kilométert járnak majd be a mélyben.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Safaga Soraya

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 12m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág tengeri füves élőhelyegyéb tengeri emlős teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés