»» ««

Megkerült fényképezőgép

Külföld

Reményt adhat a tengeren gépet elvesztőknek, hogy egy újabbnak találták meg a gazdáját.

A hosszú idő át, esetleg hetekig, hónapokig a vízbe sodródó fényképezőgépek tokjainak minőségét bizonyítja, hogy az előkerült gépekből még a fotókat is sikerül időnként előcsalogatni, és így a tulajdonos nyomára lehet bukkanni. Még meglepőbb, amikor még csak be sincs tokozva a gép, de a memóriakártya még mindig megmenthető.

Sheldon Stearns nagyjából 30 méteres mélységben búvárkodott Bali szigete mellett januárban, amikor érdekes dologra bukkant a tenger fenekén. Az amerikai liftszerelő egy DSLR gépet talált a mélyben, az objektívjén megcsillanó fény vezette a gép nyomára. A búvár elmesélte, hogy gyakorlatilag szét kellett törnie a kamerát, hogy kivehesse a memóriakártyát. A teljesen rozsdás, megviselt gép menthetetlen volt, de a kártyával tett egy próbát.

A hotelszobában édesvízben áztatta pár napig, majd hagyta teljesen megszáradni, de nem nagyon reménykedett benne, hogy bármit képes lesz megnézni a tartalmából. Balin nem is próbálkozott vele, egyszerűen csak betette a poggyászba a kártyát és el is felejtkezett róla. Otthon aztán előkerült a tenger fenekén találtt relíkvia, és gyorsan be is tette a számítógépbe. Negyedórán át tartott, amíg a képeket sikerült beolvasni, és ez a siker teljesen meglepte Stearns-t. A fotókat átnézve gyorsan kiderült, hogy egy fiatal férfié lehetett a gép, aki Ausztráliában és Indonéziában utazgatva használhatta azt.

Megnézve a dátumokat, azt is meg tudta állapítani, hogy 2013 áprilisa és augusztusa között készültek a fotók. Ez azt jelentette, a gép fél évet töltött a tengerben, és még mindig használható volt a memóriakártyája! Ezek után egyértelmű volt, hogy meg kell próbálnia felkutatni a tulajdonost. Nyomok után kutatott a képeket böngészve, aztán az első lehetőséget az jelentette, amikor egy új-zélandi bungee jumping kaland során készült fotót is talált. Sikerült felvennie a kapcsolatot a szervező céggel, de a sok vendégük miatt ők nem tudtak segíteni neki. Egy másik kép egy buszos kirándulás készült, az ezt intéző cég viszont be tudta azonosítani a sofőrt. Mint kiderült, ő utána is tartotta a kapcsolatot ezzel a vendéggel.

Ezek után a sofőr értesítette Ryan Facchint, aki pár nap múlva levelet írt Stearns-nek. A megdöbbent utazó elmesélte, hogy kajaktúrán vett részt Balin, amikor a gépet a vízbe ejtette, és egy pillanatig sem reménykedett benne, hogy pótolhatatlan képei valaha meglesznek még. Facchin ekkor még Indiában volt, és megkérte a búvárt, valahogy küldje el neki a megmentett fotókat. Mondani sem kell, amikor Stearns átküldte az elveszettnek hitt képanyagot, Facchin nem talált szavakat.

Stearns pedig levonta azt a tanulságot, hogy utazás közben többen vesztenek el fényképezőgépet, mint azt gondolta volna. És ezért a maga részéről úgy döntött, hogy készít egy fotót egy papírról a nevével, címével, amit soha nem töröl le a memóriakártyáról- talán egyszer az ő gépének vész nyoma, és a becsületes megtalálót nagyban segítheti ez az információ.

[ langleyadvance.com ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 8. Zook 2014 már 11. 13:54  
tökörészni? egyszer beirod a gepbe az adatokat, es onnantol folyamatosan irja minden kockaba...
 7. Garfield33 2014 már 11. 12:49  
Azért a böcsületes megtalálót, mint alapvető kelléket, vegyétek figyelembe...
 6. Bunny 2014 már 11. 12:43  
Ez milyen jó ötlet, eszembe se jutott, de tényleg.
 5. rezgaras 2014 már 11. 12:36  
Nincs szükség az EXIF-fel tökörészni. A memória kártyára bármilyen PC-vel, laptoppal felírhatsz egy "Readme.txt" fájlt.
 4. Garfield33 2014 már 11. 11:56  
Jöjjön.
Pár sörért elárulom, ki találta. Nála van.
A további 3 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Anga Faru /Shark Nursery

Maldives

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 24m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés