»» ««

Korallzátony Irakban

Külföld

Az ázsiai ország kapcsán mostanában nem a víz alatti kutatás juthatott eszünkbe, de talán változik a helyzet.

Irak zaklatott közelmúltját Szaddam Husszein uralma, az Iránnal vívott háború, majd az Öböl-háború, később az amerikai megszállás fémjelezte. A káosz, a harcok, az áttekintethetlen belpolitikai helyzet miatt valószínűleg nem nagyon jutott eszébe senkinek az, hogy búvárkodni is lehetne az ország partszakaszán.

Ám a Scientific Reports nevű szaklapban megjelent beszámoló szerint az ország délkeleti részén, a Shatt al-Arab folyó torkolatának közelében megtalálták az első iraki korallzátonyt. A tudósok számára a felfedezés azért nagyon izgalmas, mert a víz itt kissé zavaros, ráadásul elég hűvös is.

"Teljesen meg voltunk lepődve hogy ilyen barátságtalan körülmények ellenére élő korallzátonyt találtunk", mondta el Thomas Pohl, egy német víz alatti kutatóintézet szakembere, aki kollégáival együtt írta a beszámolót a tapasztalataikról. Ráadásul az emberi tevékenység nyomait is könnyű volt felfedezni, mert olajszennyezés és hulladék is bőven van a tengerben- ennek ellenére a zátony él és virul 10-20 méteres mélységben. Megfigyeltek számos szivacsot is a víz alatt.

Az ilyen szélsőséges körülmények között is élő korallzátonyok azért mozgatják meg a tudósok fantáziáját, mert sokat tanulhatnak arról, hogy képesek alkalmazkodni a rosszabbodó helyzethez az itt élő lények.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Playa Lagoon

Curacao

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 25m felett

parti merülésfal merülés üreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés