»» ««

Iskola a tengerfenéken

Külföld

Több, mint két hónapot tölt egy víz alatti laborban két tanár.

A két oktató búvárfelszereléssel merül alá, és állításuk szerint egyetlen különleges dolgot visznek magukkal: jó erős ragasztószalagot. Erre azért van szükség, hogy ha valamelyikük a 72 napra tervezett, rekordhosszúságú víz alatti kalandot meg akarná szakítani, a másik lekötözhesse.

Persze Bruce Cantrell, a Roane State Community College oktatója és kollégája, Jessica Fain csak tréfáltak ezzel a megoldással. Ám az kétségtelen, hogy különleges kísérlet lesz ez, ami egyedülálló az egyetem történetében. A floridai Key Largónál levő laboratórium 6,5 méteres mélységben található, de ilyen hosszú időt egyhuzamban még senki nem töltött ilyen körülmények között- ha a két Tennessee államban dolgozó oktatónak sikerül, megdöntik a Guiness-rekordot.

A rekord viszont mellékes jelentőségű, sokkal inkább arra akarnak koncentrálni, hogy úttörő jellegű képzési programot tudják megvalósítani. Egyrészt interjúkat készítenek olyan emberekkel, akik a tengerkutatás területén dolgoznak. Ezeket a videókat aztán közzé is teszik az egyetem honlapján. Néhány alkalommal a szakemberek le is merülnek hozzájuk a laborba, és a beszélgetést ott veszik fel. Egy online tengerbiológiai kurzust is indít Cantrell, amit a diákok az őszi szemeszterben követhetnek. Az oktató szeretné bemutatni hallgatóinak, hogy a tudományos munka nagyon is vonzó lehet.


A programot egy alapítvánnyal együttműködésben valósítja meg az egyetem. A két tanár már rutinos búvár, nem ismeretlen számukra a víz alatti környezet, de ennyi időt természetesen még nem töltöttek a tengerfenéken. Az alapítvány vezetője mesélt arról, hogy komoly kihívás vár majd rájuk: több mint két hónapig nem láthatják a napot. A Jules' Undersea Lodge-ból pedig csak a víz alatt lehet távozni, tehát aki a felszínre igyekszik, annak oda kell figyelnie a dekompresszióra. Bizonyára néha nehéz lesz kezelni a bezártságot, hiszen a labor egész alapterülete nincs 60 négyzetméter. De a kutatók tudják mi vár rájuk, és még van idejük a felkészülésre is, hiszen október elején kezdődik a program.

[ timesnews.net ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Boulder City

Thailand

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 19m, látótáv: 25m felett , áramlás

szafaris megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa teknős

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés