»» ««

Halál a Costa Concordián

Külföld

A roncson dolgozó spanyol búvár vesztette életét egy balesetben.

A Costa Concordia nevű tengerjáró luxushajó megfeneklése szinte kereken két éve történt. A valószínűleg emberi hiba miatt bekövetkezett baleset érthetetlen volt, hiszen semmilyen extrém körülmény nem állt fenn. A hajó fedélzetén több, mint négyezer ember volt, és nem sikerült mindenkinek időben elmenekülnie, 30 ember vesztette életét, ketten pedig eltnűntek, őket később halottnak nyilvánítottak. A kapitány, Francesco Schettion pere jelenleg is zajlik, ha bebizonyosodik, hogy felelős a történtekért, komoly büntetésre számíthat.

A Giglio szigete mellett oldalára dőlt roncsból nem lett búvárlátványosság. Komolyan kellett őrizni, mert a víz alatt behatoló rablók állítólag kifosztottak több, a fedélzeten levő luxusboltot, hiszen azok árukészletét nem volt idő kivinni a partra. Mások talán egyszerűen csak kalandvágyból akartak merülni, a hatóságok tiltása ellenére. A roncs eltávolítására komoly tervet találtak ki, ennek legfontosabb lépése volt a hajó egyenesbe álíltása volt, amit sikeresen végre is hajtottak.

A munka viszont nem állt le. A búvárok most azon dolgoznak, hogy óriási emelőtartályokat rögzítsenek a hajótesthez, és az így úszóképessé váló Costa Concordiát el lehet vontatni a sziget közeléből. Ezen dolgozott február elején egy spanyol búvár is, Israel Franco Moreno, ám a víz alatt bajba került. Egészen sekélyen, három méteren volt, amikor egy fémlemez alá szorult a lába és nem tudott saját erejéből kiszabadulni. Mire a többi búvár a segítségére sietett, a lemez által megsérült lába miatt gyakorlatilag elvérzett, és hiába érkezett meg a gyors orvosi segítség a felszínen, nem sikerült megmenteni az életét.

A kivitelező részvétét fejezte ki a családnak. A spanyol búvár az első áldozata a Costa Concordián zajló víz alatti munkáknak. Mint a kiemelésért felelős ügynökség nyilatkozata rámutat, már két éve erejüket megfeszítve, szünet nélkül dolgoznak az emberek a közös célért, a hajó kiemeléséért, dacolva a kockázatokkal. A feladat pedig nem veszélytelen, hiszen egy 300 méter hossú, 115 ezer tonnás hajóról van szó. A költségek pedig óriásiak, több száz millió euróra rúgnak.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Big Brother

Egypt, Red Sea

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 39m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

szafaris megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa jelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés