»» ««

Korallzátony Grönlandon

Tudomány

Dán kutatók különleges hideg vízi élőhelyet fedeztek fel.

Grönland szigetének délnyugati részén fedezték fel a a hideg vízi korallokat, melyeknek szilárd mészváza zátonyt alkot. Tudtak róla, hogy még ezekben a hideg vizekben is élnek korallok, de ez az első alkalom, hogy felfedezték az általuk épített zátonyt. A trópusi vizekben ezek a helyek vonzzák a legtöbb búvárt, de nem valószínű, hogy Grönland is koralloknál merülni szándékozók paradicsoma lesz. Az Ivittuuttól délre található korallzátony ugyanis 900 méteres mélységben van, és mindig erős áramlások ostromolják. Ez értelemszerűen azt is jelenti, hogy még igen keveset tudnak a zátonyról, annak élővilágáról.

Egyébként mint sok más felfedezés, ez is a véletlennek köszönhető. Egy kanadai kutatóhajó gyűjtött be vízmintákat, amikor a 900 méterre leeresztett műszereket felhúzva azt látták, az eszközök megrongálódtak. Volt rajtuk néhány koralldarab is, tehát egyértelmű volt, mibe ütköztek bele.

- A morgó kutatók már éppen visza akarták dobni a műszereket tönkretevő korallokat a vízbe, amikor rájöttek, mit is tartanak a kezükben- mondta el Helle Jorgensbye PhD hallgató, aki ezeknek a vízeknek az élővilágát kutatja. Egy másik kanadai kutatóhajó jött a helyszínre, ami kamerával vizsgálódott odalenn. A nagy áramlás nem tette egyszerű a munkát a meredek falnál, egyszer a kamera el is akadt, és már attól tartottak, nem tudják a felszínre húzni. Végül sikerrel jártak, és így már képeik is voltak a korallzátonyról.

A kutató elmondta, hogy a norvégiai és izlandi korallzátonyokat már évek óta vizsgálják, de Grönland vizeiben még nem találtak hasonlót. Norvégiában a zátonyok 30 méter magasra és akár több kilométer hosszúságúra is megnövekedhetnek, koruk nagyjából 8000 év. A grönlandinak sem a kiterjedése, sem a kora nem ismert még. Ezeket majd a későbbi kutatások deríthetik majd ki. A zátony megtalálása egyébként nem volt teljesen váratlan, mert a Golf-áramlat miatt a víz 4 fokosra melegedhet, ami elegendő a koralloknak, ráadásul azok az erős áramlatokat is kedvelik. Grönlandon a zátonyon a Lophelia családba tartozó korallok élnek, a zátonyon pedig sok hal talál menedéket. A hideg vízben, nagy mélységben élő koralloknak nincs szüksége a napfényre, ezért élhetnek meg ilyen helyeken is, de kutatásuk még nem tart túl régóta, ezért keveset tudnak róluk.

[ LiveScience ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 16. Káplán 2014 feb 09. 14:02  
Hű.
 15. Garfield33 2014 feb 08. 22:47  
Bántódva?
Dehogyis.
Csak szemét vagyok.
 14. Luciferin 2014 feb 08. 19:53  
Mint a 11-es pontban oly finoman utaltak erre, van némi előnyöm (ami az időfaktort jelenti).
 13. elche 2014 feb 08. 19:19  
ő is akar ősbölényt találni egy tó mélyén... Ebben is lekörözted.
 12. Luciferin 2014 feb 08. 19:02  
Ennek mondjuk története van. Egyszer (az én egyszerű koponyám) talált (nem teljesen véletlenül) egy álkapocs darabot (a szakértők, nem én, úgy 15-20000 évesre taksálták). Egy ósbölényé volt eredetileg. Szerintem Vanek úr arra gondolt, hogy ennél egy újabat találunk.
De, hogy Stefáni miért bántódott meg rám, arra tippem sincs. :-)
A további 11 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

El Bells

Egypt, Red Sea

4/8 db alapján:érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 34m, látótáv: 10-25m , driftes

parti merülésfal merülés üreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajoklegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés