»» ««

Koszorú egy roncsnál

Külföld

Egy fél évszázada történt baleset helyszínén lenne a különleges megemlékezés.

1964. június 29-én az amerikai légierő két gépe szállt fel, hogy egy NASA-gyakorlat keretén belül űrhajósok keresését és mentését szimulálják. Ám a Douglas HC-54 és a Boeing HC-97 gépek a levegőben összeütköztek, és a mentési gyakorlat hirtelen élesbe fordult. A két repülő legénységéből ketten tudtak kiugrani, a lezuhant gépekből pedig további öt embert tudtak kimenteni a helyszínre érkezők mentőegységek. Összesen tizenhét ember viszont odaveszett a tragédiában, ami Bermuda egyik legsúlyosabb légi katasztrófája volt.

Különös, de mindmáig nem lehet tudni, mi okozta a balesetet, az Air Force vizsgálata nem derített fényt az okokra. Több lehetséges forgatókönyvet felvázoltak, a pilóta rosszullététől kezdve a hibás eligazításon át többféle verziót átgondoltak, de tény, még ma sem lehet biztosat tudni. Pedig a balesetet még fel is vették, ugyanis a tengerről rögzítették a gyakorló küldetés végrehajtását.


A tizenhét áldozat családtagjait természetesen megviselte a baleset, amelynek okát nem sikerült kideríteni. Ebben az évben lesz a tragédia ötvenedik évfordulója, és ennek okán a még életben levő hozzátartozók szeretnének közösen megemlékezni az áldozatokról a baleset helyszínén.

Amikor egy rutinos helyi búvár, Graham Maddocks olvasott a tervükről, úgy döntött, felajánlja segítségét. A búvárboltot vezető Maddocks ugyanis a víz alatt helyezne el egy koszorút a repülőgépek maradványainál. A roncsok majdnem 80 méteres mélységben vannak, így bárki nem merülhet oda, ő viszont rendelkezik azzal a képzettséggel, ami lehetővé teszi számára ennek a mélységnek az elérését, a koszorúzást, és akár egy videofelvétel készítését is. Úgy véli, talán a családtagok számára is teljesebbé válik így a megemlékezés.

Amennyiben ők rábólintanak, még kell egy felderítő merülés a helyszínen, hogy megállapítsák a roncsok pontos helyzetét, ám a terv mindenképpen kivitelezhetőnek látszik. A döntés mindenesetre a családtagok hozzák majd meg.

[ Bermuda Sun ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

The Island

Egypt, Red Sea

4/6 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 19m, látótáv: 10-25m , áramlás

parti merülészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben nagy rája

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés