»» ««

A PADI elismerte, hogy a búvárkodás káros lehet a korallzátonyokra

Környezetvédelem

A Malajziában tartott Asia Pacific Ecotourism Conference 2004 egyik előadójaként Al Hornsby, a PADI alelnöke elismerte, hogy a népszerű merülőhelyeken a búvároknak is köszönhetően pusztulnak korallok.

Mint előadásában fogalmazott, a búvárok merülésenként átlagosan tíz alkalommal érintik meg szándékosan vagy véletlenül a korallokat. Az óvatlan, nem szándékos károkozásért elsősorban az uszonyozást tette felelőssé. Mint megjegyezte, még ha csak egy kis része okoz is a búvároknak sérüléseket a korallzátonyokon, ez akkor is a zátony állapotának gyors romlásához vezet a sok vendéget vonzó merülőhelyeken. Hornsby felszólította a helyi túraszervezőket, hogy bizonyos merülőhelyeket ne látogassanak.

Ez a szemlélet a korallok épségéért aggódó tudományos közösségnek a merüléseket is tiltó, teljesen védett tenger alatti parkokat támogató elképzelésével esik egybe. Ettől függetlenül a PADI részt szeretne vállalni a malajziai kormányzat által szorgalmazott turisztikai fejlesztésekben, ami elmondásuk szerint új munkahelyeket és lehetőségeket teremt a helyiek számára.

(A szerk. megjegyzése: Mi, magyar búvárok, akik eleget sajnálkozunk a romló egyiptomi állapotokon, annyit tehetünk, hogy ha a merülőtársaink közül valaki óvatlanul letör egy korallt, kárt okoz, túl közel úszik az élőlényekhez, akkor a merülés után felhívjuk a figyelmét erre. Az igazi pedig az lenne, hogy ha az ilyen megjegyzésen senki nem sértődne meg, hanem igyekezne legközelebb jobban odafigyelni arra, mit hogyan csinál.)

[ CDNN ]
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Anemone Reef

Thailand

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 25m, látótáv: 4-10m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágcápa csikóhal jelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés