»» ««

UEF Gyermekbúvár tankönyv

A búvárkodásról

Új magyar nyelvű szakkönyvvel bővült a búvárkodásról szóló kiadványok sora.

A gyerekbúvárkodás napjainkban egyre inkább elfogadottá válik. Az ifjoncok ismerkednek a légzőkészülékkel, a merülés alapjaival, egyre többen próbálják ki a búvárkodást medencében vagy sekély vízben. Ám bármennyire is ügyes a kíváncsi gyerekek jelentős része, a legtöbb rendszer igyekszik szigorúan megszabott keretek közt engedélyezni a merülésüket. Rutinos búvároknak nem is kell magyarázni, hogy ez teljesen indokolt. A sekély vízben is annyi új, izgalmas csoda van, hogy semmi nem indokolja egy kockázatos mély roncsmerülés végrehajtását gyerekekkel- bőven lesz idejük ilyen kalandokra felnőtt korukban. Szülők és oktatók közös felelőssége az, hogy a kicsik búvárkodása bizotonságos keretek között folyjon.

Ehhez kaptak egy hasznos segédanyagok az érdeklődők. Az Underwater Explorers' Federation magyar alapítású búvároktatási szervezet, igényes, korszerű tankönyveik ismertek és kedveltek a búvárok körében. A sorozat tavaly új kiadvánnyal bővült, amit a gyerekek búvárkodásának szenteltek. A Gyermekbúvár tankönyv a UEF többi kiadványához hasonlóan szép, jól áttekinthető könyv, szerzője Kerékgyártó Attila, a fotókat a szerző és Selmeczi Dániel készítette, a kötetben szereplő rajzok pedig Agócs Írisz keze munkáját dicsérik.

Természetesen a kötet nyelvezete igazodik a tanfolyamon résztvevők korához, hiszen ezt a tankönyvet a gyerekek forgatják majd. Már az elején egyértelművé teszik, hogy mik a legfontosabb előírások, hány méterre, mennyi időre merülhetnek a gyerekek, és kinek a társaságában mehetnek a víz alá. Aki már rendelkezik búvárvégzettséggel, azok számára a témakörök ismerősek. hiszen a gyerekeknek pont ugyanazokat az alapokat kell elsajátítani. Így aztán itt is esik szó fizikáról, felszerelésekről, kézjelzésekről, feladatokról. A legfontosabb ismereteket színes háttérrel emelték ki, a képek és rajzok egyértelműek és látványosak, és bőven van belőlük, tehát bizonyára szívesen lapozgatják majd a könyvet a lelkes fiatalok. A tananyag ésszerű hosszúságú, jól követhető, minden szempontból alkalmas arra, hogy a gyerekek megismerkedjenek a búvárkodás világával.

Remélhetően a szerzőéhez és a kiadóéhoz hasonló alapossággal és odafigyeléssel dolgoznak majd a gyerekeket tanító oktatók is. Remek segédanyagot kaptak a kezükbe az UEF kiadványának képében, és talán ez is segít abban, hogy az ifjabbak is csatlakozzanak hozzánk búvártúráinkon, és ott biztonságosan, magukat jól érezve merüljenek.



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 36. Káplán 2014 jan 22. 11:49  
Majdnem.
 35. Luciferin 2014 jan 22. 09:04  
Igen, igazad van.
Egy kis kiegészítés: a gyerekbúvárból lesz a junior-OWD...
 34. Kékbálna 2014 jan 21. 23:07  
Gyerekek most komolyan ennyire kiskorúak vagytok?

Ez csak biznic, ami régi "Ki himbilimbije nagyob? - elvre épül' Nagyjából a mai értékesítések 90%-a arról szól, hogy lesz gyorsabb, elegánsabb, különlegesebb stb... ergo drágább cuccod amiért a másik irigyelhet.

Miért maradna ki a búvárkodás ebből? Ha van kereslet, van kínálat. Az, hogy van kereslet mindenki tudja hiszen N+1 rendszerben van már gyerekbúvár oktatás. Most UEF-ben is lesz.

Helyes nehogy lemaradjanak a versenyben, mert akkor majd a világ végén magyarázhatom, hogy "Egy egykor szépen működő de már megszűnt magyar okatatási rendszertől van az AOWD kártyám." Na erről szó sem lehet! Menjenek a kis pockok a vízalá, ha a himbilimbi verseny ezt kívánja! :)

Be kell vallanom láttam én is kisgyereket (ovi) 29-en octopuson lógni. Az előre tervezett terv szerint merült ő is. Csak nem ő tervezett. Nagyot is néztem. De hát istenem a határokat addig kell keresni, amíg meg nem lesznek. Mondjuk a saját gyerekeim nem vinném így le. Már csak azért sem, mert vicces lenne kisgyereknek hívni két 2 méteres laklit. :)
 33. GRobi 2014 jan 21. 21:56  
Igen én azt gondoltam,hogy egy ilyen tanfolyamnak a sport értékét,és azokat a dolgokat amiket tanulhat egy gyerek kell vizsgalni.A tanfolyamon tanult dolgok,mint mondjuk a felszereles ismeret,élővilàg,különböző motorikus képesség fejlesztés,felelősség tudat fejlesztése,környezetvédelem,szerintem inkabb hasznos mint artalmas tevekenysegek.Es nem utolso sorban azert szerintem olyan szulok fogjak vinni a gyerekeiket es viszik tapasztalatom szerint akinek azert vmi köze van a vízhez.Én inkabb ha màr itt tartunk a junior- owd búvar képesites eletkorat tartom veszélyesebbnek.12 eves korban levizsgazik,merulhet 10 m-ig,ha betolti a 14-et csak uj regisztracio es megkapja az owd kepesitest.A több mint 10 éves oktatói palyafutasom alatt nem is csinaltam kb 5 ilyet.Azt is a sportoló gyerekeknek itt a klubban!
 32. Luciferin 2014 jan 21. 14:29  
Ebben persze igazad van...
:-)
A további 31 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Gubal Island - Ulysses Wreck

Egypt, Red Sea

2/4 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 29m, látótáv: 10-25m , driftes

szafaris megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal cápa delfin teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés