»» ««

Búvárok és korallok

Külföld

Továbbra is gondot okoz az, hogy sok búvár nem mozog elég óvatosan a víz alatt.

Egy hongkongi kutató azt vizsgálta, hogy a város környéki merülőhelyeken hogy viselkedtek a búvárok. Dr Chung Shan-shan, a Baptist University biológia tanszékén dolgozó szakember tanulmánya szerint valamilyen formában a búvárok 70 százaléka hozzáért a korallokhoz a víz alatt. A kutató rámutatott, ez pedig komoly károkat okozhat hosszú távon. Javaslata szerint védett zónákat kellene kijelölni a város vizeiben.

Chung tanulmánya során 80 búvárt figyelt meg hét népszerű merülőhelyen Sai Kung közelében, és a búvárok átlagban közel 15 alkalommal értek a korallokhoz minden merülés során. Az élőlényeket túlságosan megközelítők többsége kezdő vagy fotós volt, de az érintések többsége nem szándékosnak mondható, kezükkel vagy uszonyukkal érték el a korallokat. A kutató szerint gyakori jelenség, hogy a víz alatt kapaszkodót kereső fotósok korallt fognak meg. A már egy évtizede maga is merülő Chung szerint sajnos csak mítosz az, hogy a búvárkodásnak semmilyen károkozó hatása nincs.

Merülés után megkérdezték a búvárokat, miért értek a korallokhoz. 40 százalékuk szerint azzal magyarázható az érintés a lebegőképesség nem megfelelő beállításával, 8,6 százalék hivatkozott a fotózásra, míg 6,2 százalék szerint egyszerűen csak ez látszott a legmefelelőbb kapaszkodónak. A tanulmány szerint a fotózók kétszer annyi alkalommal értek korallokhoz, mint a több búvár: 23,8 érintést figyeltek meg átlagosan a 11,6-tal szemben. Összesen 81 láthatóan sérüléseket elszenvedett koralltelepet figyeltek meg.

Chung szerint az egyik nagyon fontos feladat az lenne, hogy a kezdő búvárok töltsenek több időt a lebegés gyakorlásával a medencében, vagy olyan helyeken, ahol kevesebbet kárt okozhatnak. Másrészt pedig minden víz alá merülőnek felelősebben kellene viselkedni a víz alatt. Például ha hátranéznének, és látnák hogy felkavarodott mögöttük a homok, akkor észrevehetnék, hogy felrúgták az aljzatot, tehát változtathatnának az uszonyozási technikájukon. A hatóság pedig annyit tehet, hogy a leginkább problémás helyeken védett övezeteket jelölnének ki, ahol egy ideig nem lehetne búvárkodni, amíg a korallok nem regenerálódnak. Vannak olyan helyek, ahol a víz annyira sekély, hogy fizikailag a korallokon sétálnak az emberek. Ha átmenetileg védelem alá kerülnek, a korallok maguktól is képesek újjáéledni, de néha a rombolás már visszafordíthatatlan.

[ scmp.com ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Ras Disha

Egypt, Red Sea

3/4 db alapján:érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 19m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés