»» ««

Megkezdődött az adriai búváridény

Adria

A magyar búvárok közül idén is elég sokan vetik Horvátország felé a tekintetüket.

A jó tengeri búvárkodás lehetősége ilyen közelben még mindig csak délnyugati szomszédunknál adott, ezért azok kedvéért, akik még nem jártak ott, vagy jártak, de mégis kíváncsiak arra, mi az aktuális helyzet, rövid összefoglalást adunk.

A régi búvártörténetekben "megénekelt" Adria, ahova a magyar búvárok saját kompresszorral, csónakkal jártak, már a múlté. A két éve életbe léptetett változások a búvárbázisok felé irányították a horvát tengerpartok mentén búvárkodni szándékozókat. A merülés így nagyságrenddel lett drágább, és sajnos a többletköltséggel bizony nem járt mindig együtt a színvonal emelkedése is.
A búvárkodás szabályai azóta sem változtak: létezik egyéni merülési lehetőség, de az engedély több tízezres nagyságrendű összeg, és számítani kell a búvárellenőrök feltűnésére is, akik aprólékosan ellenőrzik a szabályok betartását. A bázissal merülők számára is kötelező a 100 kunás merülési engedély kiváltása, ami egy évig érvényes a váltás dátumától számítva.
Egyéni akciókra nem érdemes vállalkozni, elmúltak azok az idők, amikor egy merülési engedély és a palacktöltés ára volt az egyetlen költsége a merüléseknek - a szabályok megszegőit igen súlyos bírsággal sújtják a hatóságok. Ezt a helyzetet el kell fogadni, és az is tény, hogy a legtöbb búvár előbb-utóbb eljutott valamelyik bázishoz, amikor izgalmasabb roncsokat vagy falakat akart merülni hajóról a már untig ismert, leharcolt parti merülőhelyek helyett.

Az egész országban számtalan búvárbázis kínálja a szolgáltatásait. A honlapok alapján gyakorlatilag képtelenség megítélni, melyik mit is ad a meghirdetett árért, a búvárkodásra alkamatlan, lassú halászbárkák, a rossz, képzetlen merülésvezetők, a nem túl izgalmas merülőhelyek tönkretehetik a túrát, amire esetleg sokáig készül a búvár. Érdemes hát barátoktól, ismerősöktől érdeklődni, hol és kivel lehet jókat merülni. Nagyon sok magyar búvár merült már Horvátországban, tanácsban nem lesz hiány. Végig lehet kérdezni a magyar tulajdonú búvárbázisokat is, amelyekből több is található a Kvarnertől Dalmáciáig, mit tudnak kínálni.

Nagyon megkönnyítette a lejutást a tengerpartra a rohamos léptékű horvát autópályafejlesztés. Épp a napokban jelent meg a híradás, miszerint hatalmas ünneplés lesz Horvátországban, ugyanis idén főszezonra (július 1-től) - a történelemben először - autópályán, megszakítás nélkül lehet eljutni Zágrábból a dél-dalmáciai nagy kikötővárosba, Splitbe.

Természetesen így is számítani kell rá, hogy nyáron nagy a zsúfoltság az utakon!
Érdemes éjszaka autózni, lehetőség szerint nem a tipikus turnusváltási napon, szombaton. Hosszú hétvégékre is van lehetőség, de amióta a merülés többe kerül, bizony talán inkább megéri két hosszú hétvége helyett 5-6 napot ott tölteni, mert jobban lehet járni anyagilag. A magyar búvárok által felkeresett apartmanokat 1-2 napra kivéve felárral kell számolni például. A bázisok árainál nézzük meg, benne van-e a palack és az ólom(!), mert ha nem, az esetlegesen kedvezőnek tűnő ajánlat is igencsak megdrágulhat. Az isztriai bázisok általában többet kérnek a merülésekért, főleg az esetleges roncsfelárral. A tengerparti éttermek sem igazán olcsók a nyári csúcsszezonban, mint ahogy természetesen a szállásokért is többet kell fizetni. Komoly kiadás az autópályadíj is, amit Horvátországban szakaszonként, kapuknál kell fizetni. Érdemesebb kunában, mert úgy valamivel olcsóbb.

Az évtizedek óta emlegetett aranyszabály (minél délebb, annál jobb) ma is igaz jórészt, és ebből a szempontból kifejezetten kedvező, hogy az autópályáknak köszönhetően "közelebb került" hozzánk Dalmácia. A roncsok kedvelői számára pedig még mindig az Isztria a legérdekesebb célpont. A tengeri élővilág tekintetében annyit lehet elmondani, hogy a védett nemzeti parkok (például Kornátok) kivételével nem érdemes nagyobb halakra számítani, de számos szép falat, érdekes helyet lehet azért megmerülni. Ellentétben a meleg tengerekkel, sok érdekes dolog csak mélyebben található meg, a régi mondás is úgy tartja -"az Adrián harmincon kezdődik az élet" - éppen ezért érdemes óvatosnak lenni, és nem eszetlenül követni másokat túlságosan mélyre.

Szintén jó tudni, hogy a víz még nyáron sem túl meleg 15-20 méter alatt, tehát minimum 5 mm vastag overáll ajánlott, fázósabb búvárok pedig ennél is vastagabb ruhát vigyenek magukkal.

Kapcsolódó fotók:
Adriai képtár a régi szép időkből

Kapcsolódó honlap:
Prodiving Croatia
HRS - Horvát Búvárszövetség
Horvát Idegenforgalmi Közösség
Horvát autópályák
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Horvátország-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Pulau Urun, North-East

Indonesia

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 27m, látótáv: 10-25m , driftes

speedboat-os megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágcápa csikóhal teknős legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés