»» ««

Amióta minden képet, videót megosztanak, egyre szaporodnak az állatokat zaklató búvárokat elítélő kommentek.

Emlékeimben úgy él, hogy a búvártanfolyamon még külön kitértünk arra, hogy a víz alatt ne érjünk hozzá semmihez. Saját biztonságunk érdekünkben se, de az állatok zaklatása sem túl szép dolog. Nekünk gyönyörködni kellene az élővilágban, nem pedig kárt okozni benne azzal, hogy mindenhez hozzányúlunk.

Persze álszentség azt mondani, hogy soha, semmikor nem fordult elő olyan, hogy valamihez hozzá ne értünk volna. Büszke azért ne legyen rá az ember, ha megtörtént, de néha nagyon csábító, amikor az orrunk előtt úszik el valami. Képek, videók kedvéért viszont végképp ne ezzel akarjuk megmutatni, milyen ügyes búvárok vagyunk, mert ebből tényleg könnyen baj lehet.

Különös, hogy búvárközpontok hogyan követhetnek el efféle hibákat. Pont a hivatásos búvároknak kellene példát mutatnia, az amatőröknek megtanítani, hogy semmihez nem érünk hozzá. Ehhez képest egyre több bázis Facebook-oldalán bukkannak fel döbbenetes felvételek, magukat teknőssel vontató tenerifei divemasterek, cápát kifogó egyiptomi hivatásos, vagy például a közelmúltban felbukkant videó, ahol egy ausztrál "profi" és merülőtársai egy Port Jackson cápát fogdosnak. (A videót azóta már el is távolították, de fel fog még bukkanni szerintem...)

Lehet, hogy jó ötletnek tűnt eleinte bemutatni milyen "ügyesen" bánnak a tenger élőlényeivel a bázis alkalmazottai, de hamar kiderült, a közösség nem tolerálja ezeket a képeket és videókat. Villámgyorsan kommentek százai születtek, természetesen kivétel nélkül az állatok zaklatását elítők, és a képek jó része hamarosan el is tűnik- persze csak a hivatalos oldalról. Az internet ugyanis nem felejt... A lementett képek és videók felbukkannak máshol. Sokan nem állnak meg ennél, amennyiben tudni lehet, milyen rendszerhez tartozik a bázis vagy a hivatásos búvár, a bizonyítékul szolgáló képeket továbbítják, és panaszt tesznek a szabályszegők ellen.

Arról mi már nem nagyon tudunk, hogy mi lesz a következménye az ilyen bejelentéseknek. Az viszont kiszámítható, hogy mi lenne a következménye annak, ha pont a hivatásosok közül lennének egyre többen, akik állatokat zaklatnának: az amatőrök közül is egyre többen gondolnák úgy, ez rendben van. Pedig csak tartani kéne magunkat ahhoz, amit minden alaptanfolyamon meg kell(ene) tanítani. Aki pedig nem így tesz, ne lepődjön meg, ha kép vagy videó készül róla, ahogy megszegi ezt az alapszabályt, és aztán viszontláthatja magát egy közösségi oldalon, őt szapuló kommentek tucatjaival.

Legyen az élővilág megérintése tabu, ennyi az egész. Arról már nem is beszélve, hogy nem egy alkalommal olyan helyzetbe sodorja magát a búvár, amikor a teljesen veszélytelennek gondolt élőlény is tud galibát okozni. Ne adjunk esélyt se a dühödt állatok, se a dühödt internetes közösség támadásának...


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 3. koszozol 2013 júl 22. 20:38  
En azt tanultam, hogy a vizben mi csak vendegek vagyunk. Es en ezt az elvet is kovetem.
 2. Bunny 2013 júl 20. 22:56  
Jah, ennyi. Persze attól, hogy a videót letiltatják még nem változott a lényeg.
 1. aron5 2013 júl 20. 19:31  
és már a videó sem elérhető...

Merülőhelyek

Zabargad wreck

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 30m, látótáv: 25m felett

szafaris megközelítésroncs merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés