»» ««

Horvátország az EU tagja

Adria

Július 1-től délnyugati szomszédunk is az Európai Unió teljes jogú tagja.

Tíz évvel csatlakozási kérelmének benyújtása után Horvátország hétfőn az Európai Unió 28. tagállamává vált. Ezt az ország fővárosában, Zágrábban nagyszabású rendezvénnyel ünnepelték, ahol a horvát politikusok mellett az EU képviselői is jelen voltak.

Magyarország számára is kiemelt fontosságú az, hogy a horvát-magyar határon megszűnik a vámellenőrzés. Breganában, a horvát-szlovén határon Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter mondott beszédet a vámhatár megszűnése alkalmából. Mostantól csak a határ horvát oldalán a két ország rendőrsége ellenőriz, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vám- és pénzügyőrei kivonultak. A határátkelőhelyek továbbra is működnek, mert az uniós csatlakozással egyidejűleg Horvátország nem csatlakozott a schengeni egyezményhez.

Érzékeny időszakban lép be Horvátország az Európai Unióba, Horvátországban is vannak dilemmák, de a horvátok meggyőződése, hogy az Európai Unió jelenti a jövőt - jelentette ki a horvát köztársasági elnök vasárnap este Zágrábban. A közös szabályok alkalmazása változásokat hoz beutazásban, kereskedelemben, munkavállalás terén és sok más területen is. Így például az új roaming-díj csökkentési rendelet is hatályos lesz: a 2012. június 13-án kihirdetett európai parlamenti és tanácsi rendelet alapján az unión belüli barangolás esetén a kezdeményezett hívások díja 2013. július 1-jétől majdnem 15 százalékkal, a fogadott hívásoké megközelítőleg 10, az SMS-küldéseké 8,2 százalékkal csökkent. A mobilinternetezésért harmadával kevesebbet kell fizetni mostantól az Európai Unión belül, beleértve a most csatlakozott Horvátországot is.

Az viszont már nem újdonság, hogy július 1-től ismét magyar rendőrök járőröznek a horvát tengerparton. Az augusztus 30-ig tartó külszolgálat idején kéthetes váltásokban, időszakonként két-két rendőr - közrendvédelmi területen dolgozó zászlós, illetve tiszthelyettes - tartózkodik az Adriánál. A magyar rendőrök az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is Zárában és a környékbeli településeken, kiemelten Vir-szigeten, jellemzően azok belterületén lévő éttermek, kávézók, strandok és környékük ellenőrzésében vesznek részt. Ezeket a feladatokat hétköznapokon és hétvégén egyaránt végzik, különös figyelemmel a turnusváltások időszakára. Az egyenruhások részt vesznek a magyarokat érintő közlekedési balesetek hatósági eljárásaiban, de segítséget nyújtanak a rendőrségi ügyintézésben, illetve a nyelvi nehézségek leküzdésében.

[ MTI nyomán ]
Minden információt Horvátország-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 18. Káplán 2013 júl 03. 22:13  
HR-be csak utiokmanyokkal lehet atmenni. Meg sokaig
 17. Garfield33 2013 júl 03. 22:06  
Márpedig úgy nem szeretnék elmenni aludni, hogy ez nincs tisztázva.
 16. Bunny 2013 júl 03. 21:51  
Én is úgy tudtam, a Schengennek nincs köze a dologhoz, az csak arról szól, hogy nincs határ, úgy mész át másik országba mint másik megyébe. De mondjuk külügyes dolgokban asszem Jules, te jobban képben vagy :)
 15. Káplán 2013 júl 03. 19:20  
Butaban.
 14. elche 2013 júl 03. 15:35  
Úgy tudtam Schengen a határellenőrzésre vonatkozik, nem a tartózkodásra. De úgy tudom, a munkavállalási szabályoknak is meg kellene változni, hacsak nem kértek ideiglenes felmentést ez alól.
A további 13 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Umm Gamar

Egypt, Red Sea

6/13 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.4) átlagos nehézségű
max: 36m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítésfal merülés roncs merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelylegalább 1.5m-es hal teknős delfin

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés