»» ««

Soha nem szabad feladni

Külföld

Feleségét tartotta életben egy búvárbaleset után egy amerikai orvos.

Bill Greenberg nem volt hajlandó abbahagyni a CPR-t. Negyven perccel korábban találták meg feleségét, Hilaryt a tenger fenekén, akinek már nem volt a reduktor a szájában. A plasztikai sebész és családja egy kellemesnek ígérkező családi búvártúrát tervezett Costa Ricába, de a dolgok azon a napon ijesztő fordulatot vettek. Greenberg elmondása szerint egyik pillanatról a másikra "életmentő-üzemmódba" kapcsolt, és ma azt gondolja, ha akkor feladja a küzdelmet, egészen más vége is lehetett volna a történetnek.

Egy évvel később Hilary ahol csak lehet arról nyilatkozik, hogy mindenkinek meg kellene tanulni az alapvető újraélesztési technikákat, hiszen ő is annak köszönheti életét, hogy férje fáradthatatlanul küzdött érte. Tudja, hogy a hős aki megmentette, nap mint nap ott van mellette, és közösen neveli vele három fiukat.

A férj már egészen fiatalon elkezdett merülni, 15 évesen búvárkodott először, és azóta is szereti ezt a kedvtelést. Hilary a nászútjukon próbálta ki a búvárkodást, és ő is egyből rabjává vált a korallzátonyok színes élővilágának. A három fiúval együtt utaztak el 2012 áprilisában Costa Ricába, és természetesen merüléseket is terveztek. Akkor már a gyerekeknek is megvolt az első találkozása a búvárkodással, mert amikor a legfiatalabb is betöltötte a 11 éves kort, hárman együtt végeztek tanfolyamot. A nyílt vízi merüléseket szerették volna az egzotikus Catalina szigetnél végrehajtani.

A hajón külön csoportba is kerültek a családtagok, mert a fiúkat az oktatójuk vitte gyakorlatozni, szüleik pedig a rutinos búvárokhoz csatlakoztak egy merülésvezető társaságában. Az első merülésen minden rendben ment, de a második merülésen az eligazítás szerint áramlásra is számíthattak. A csoport egyszerre ment vízbe, és Hilary csak annyira emlékszik, hogy OK jelet mutatott a leereszkedés után, aztán egyszer váratlanul erős víz alatti áramlás kapta el. A csoport tagjai nem tudtak harcolni a sodrással, ami jó 15 méterrel dobta odébb őket, és Bill ekkor vette észre, hogy felesége nincs mellette. A merülésvezető visszaúszott, de ott nem találta az asszonyt, ezért előre indultak, ahol megtalálták a tenger fenekén mozdulatlanul fekvő Hilaryt, akinek nem volt a szájában a legzőautomatája, és szemmel láthatóan megsérült ahogy a hullámzás a köveknek lökte.

Bill és a merülésvezető azonnal a felszínre vitte az eszméletlen búvárt. A férj már itt is megpróbálta őt lélegeztetni, míg a merülésvezető jelzett a hajónak, ami pár perc múlva érkezett a közelükbe. A hajó fedélzetén nyilvánvalóvá vált, hogy Hilary nem lélegzett, tehát Bull azonnal elkezdte az újraélesztést. Teltek a percek, még mindig nem tudott pulzust kitapintani, de a férfi csak arra tudott gondolni, hogy meg kell mentenie őt, tehát tovább folytatta a CPR-t. Néhányan a hajón azt mondták, már nincs értelme, de ő továbbra is küzdött. Húsz perccel később jöttek a felszínre a gyerekek, akik azt láthatták, hogy apjuk éppen édesanyjukat próbálja újraéleszteni. Hamarosan jött egy mentőcsónak, roppant szerény felszereléssel, és amikor Bill látta a helyi mentők ügyetlenkedését, inkább újból ő folytatta a lélegeztetést.

Tíz perccel később a parton már felkészültebb mentőknek adták át Hilaryt. Férje nem tudta, mire számíthat, hiszen 40 perce látta utoljára feleségét egészségesnek. A mentőautóban kiderült, hogy bár az asszony nem lélegzik, gyenge pulzusa van, tehát valamikor a CPR során újraindult a szíve. A kórházból vette fel Bill a kapcsolatot a biztosítóval, hogy az asszony hazaszállításár megszervezze. Hilary állapota stabil volt, de továbbra sem volt eszméleténél. Az egész családot együtt szállították Floridába, ahol további vizsgálatok következtek, amik nem tudták megállapítani, milyen sérüléseket szenvedett el az asszony, károsodott-e az agya. A férfi próbálta biztatni a gyerekeket, de orvosként tudta, súlyos következményei lehetnek a balesetnek. Feltette magának a kérdést, helyesen cselekedett-e, nem lett volna-e hagyni az asszonyt meghalni.

Tíz nap múlva másik kórházba szállították Hilary, akinek lassan helyreálltak az életfunkciói, egyedül tudatánál nem volt. Teltek a napok, amikor egyszer Bill hívást kapott, hogy felesége felült és eszméleténél van! A kórházba rohanó férj azt látta, hogy Hilary mosolyog és beszélni próbál, bár szavainak még nincs értelme. Elmondása szerint az egész olyan volt, mint egy csoda, de még nagyon hosszú út állt előttük. Az első időkben kezelőorvosa, Dr Mark Herceg szerint az volt a probléma, hogy fogalma sem volt arról, miért van kórházban és mi történt vele. Az oxigénhiányos állapot miatti agykárosodás azzal járt, hogy eleinte orvosként hivatkozott magára, és mindenáron haza akart menni. A rehabilitáció hosszadalmas volt és csak lépésről lépésre lehetett haladni, a családtagok segítségével. Hilarynak mindent újra meg kellett tanulnia, kezdve az olyan alapvető dolgoktól, mint a kanál használata. Nem ismerte fel még férjét sem, minden nap úgy tekintett rá, mint egy ismeretlenre.

Ám ahogy telt az idő, egyre több mindenre emlékezett. Hat héttel később engedték ki a kórházból, de még hosszú út állt az asszony előtt. Segítségre volt szüksége otthon is, ezért a család mellett egy ápoló is foglalkozott vele. A kórházban előírtak neki memóriafejlesztő feladatokat, amiket mindig lelkesen végrehajtott. Bő fél év után mondták azt rá orvosai, hogy 90 százalékban gyógyultnak tekinthető. Ezek után viszont nagyon lassan várható valamiféle javulás. Hilary azt a célt tűzte ki maga elé, hogy visszatér a munkába, és orvosai szerint erre van is esély.

Az asszony viszont más feladatot is talált magának. mindenkinek szeretne mesélni az újraélesztési ismeretek fontosságáról. Azzal viccelődik, hogy a fiait már idegesíti a CPR állandó emlegetése, bárkivel találkozik, legyen az akár csak egy szerelő. Mindig elmondja, a tanfolyam csak három óra, de életet lehet vele menteni. Ezt orvosi kutatások is igazolják, ami szerint a hosszabb ideig tartó CPR több embert mentett meg. A többség esetén akin segíteni lehetett így rövid idő után eredményt hozott az újraélesztés, de a pár hosszabb ideig tartó CPR után is volt olyan, aki életben maradt. Arra nincs pontos szabály, mennyi ideig van értelme folytatni. Az mindenesetre valószínűleg látszik, hogy Bill Greenberg erőfeszítései közre játszottak Hilary sikeres felépülésében. A férj szerint az is segíthetett, hogy a vízben felesége teste lehűlt. A többi tényezőt is figyelembe véve minden bizonnyal szerencséje volt, hogy visszatérhetett az életbe. Ezek közül az egyik legfontosabb az volt, hogy a rehabilitició hosszú hónapjai során is végig mellette voltak szerettei, akik segítették és támogatták.

[ cbsnews.com nyomán ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 4. buborek 2013 aug 04. 08:41  
Kedves Búvártársak!
Igen a CPR gyakorlása igen fontos, azoknak is akik már szereztek ilyen képesítést korábban. Sajnos egyszer már élesben is használtuk ezt a technikát, szerencsénkre sikeresen. Ezért Krkn a Buborékban a hivatásosok évente ismételnek gyakorolnak.. Épp ezért rendelkezünk AMBU babával is itt a bázison. Lehetőséget biztosítunk bárkinek ismeret felújításra, gyakorlásra egész évben. Illetve képesítés megszerzésére (akár oktatói szinten is) annak akinek még nincsen.
Odvözlettel Krk szigetéről:
Bubor -ék.
 3. Luciferin 2013 júl 26. 19:31  
:-)
 2. Garfield33 2013 júl 26. 11:50  
Még jó, hogy nem azt írtad, mindenkin...
 1. Luciferin 2013 júl 26. 07:52  
Egyetértek. Én például szívesen tartok CPR tanfolyamot mindenkinek.
:-))))

Merülőhelyek

Hin Muang

Thailand

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 39m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merülés fal merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokmantarája

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés