»» ««

A merültetés aranybánya

A búvárkodásról

Egy tanulmány szerint döbbenetesen nagy pénzt hoz a Bahamákra a búvárturizmus.

From Filckr by aaronxA Bahamas National Trust (BNT) által készített jelentés úgy becsüli, New Providence délnyugati részének búvárturizmusa 375 millió dollár összbevételt hozott az utóbbi öt évben, mivel évente 70 000 vendéget vonz a szigetre. A tanulmány azért készült, hogy a kormányzat döntését segítse a New Providence érintett részén kialakítandó különlegesen menedzselt tengeri terület ügyében. A helyet "Víz alatti Hollywood" néven is becézik, mert az itt forgatott filmek is sok pénzt hoznak. A BNT összeállítása szerint már 1915 óta rendszeresen készülnek itt filmek és televíziós műsorok, köztük olyan szuperprodukciók, mint a két híres James Bond-film, a Thunderball és a Never Say Never Again.

A jelentés elsősroban a Stuart Cove's Dive Bahamas nevű búvárcég tevékenységére koncentrál, ami már 30 éve működik közre a térségben forgatott filmprodukciókban. A dokumentum rámutat: "Az ilyen filmeknek köszönhető, egész világot bejáró hírverés értéke felbecsülhetetlen, mert az erről hallók számára Nassau neve egybeforr az egészséges korallzátonyokkal és a nyüzsgő tengeri élővilággal." A filmesek évente 5 millió dollárt költenek csak az igénybevett szolgáltatások révén, így a helyi szállásadók, éttermek, szállítók bevételének jelentős részét adják. Csak a Stuart Cove 125 bahamait és külföldi foglalkoztat, akik szintén mind a helyi vállalkozóknál hagyják a pénzük egy részét, hiszen itt laknak, vásárolnak, szórakoznak. Ez éves szinten 5,9 millió dollárt jelent a számítások szerint. A következő összetevő pedig maga a búvárturizmus. Mivel évente majdnem 70 000 búvár és sznorkeles érkezik New Providence délnyugati részére, ez a rengeteg ember rengeteg pénzt is költ hotelekben és éttermekben: a becslések szerint évente 64,3 millió dollárt.

Ezeket összegezve a tanulmány készítői úgy számolnak, a Stuart Cove búvárközponthoz köthető tevékenységek összesen több, mint 75 millió dollárt hoznak évente, ezt megszorozva jött ki az öt év alatt a 375 millió dolláros összforgalom. A Bahamák másik nagy bevételi forrása a cápás merültetés, ami évente 78 milliós bevételt hoz, közvetlenül illetve közvetve igénybevett szolgáltatások formájában.

A BNT ezek után rámutat, a Bahamák korábban kialakított tengeri nemzeti parkjainál a menedzselés inkább ötletszerű volt. Ehelyett az a javaslatuk, hogy az újonnan kialakítandó védett területen alakítsanak ki önálló zónákat, és mindegyik zónában más szabályokat határozzanak meg az ott végezhető tevékenységekre, így fenntartható módon, egymást nem zavarva lehetne sporthajózást, horgászatot, merültetést végezni. Mindenhol ki lehetne alakítani olyan szabályzatot, ami megakadályozza a túlhalászatot, az élőhelyek tönkretételét, az átgondolatlan parti fejlesztéseket. New Providence érintett része meglehetősen forgalmas, és előfordulnak konfiliktusok búvárok és horgászok között, amit kezelni kell, ráadásul egy fontos kereskedelmi kikötő is van itt. Erre pedig a Bahamáknak a jövőben is szüksége lesz, ám lehetőleg környezetbarát módon kell a szállítmányozást bonyolítani. A BNT szerint az új, más módon menedzselt terület orvosolhatja ezeket a problémákat hosszú távon is.

[ Tribune242 nyomán ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Tiran, Jackson Reef

Egypt, Red Sea

3/5 db alapján:érdekes(átlag: 4.4) könnyű körülmények
max: 40m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokteknős jelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal cápa

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés