»» ««

Grand Canyon a Vörös-tengerben

Vörös-tenger

Egy brit haditengerészeti kutatóhajó fedezte fel az érdekes árkot Safaga közelében.

A Royal Navy hajója, a HMS Enterprise fedezte fel a víz alatti Grand Canyonnak látszó árkot, és kifinomult eszközeivel három dimenziós képet is alkotott róla. A 250 méter mély árokra Safaga kikötőjéből kihajózva bukkantak rá. A HMS Enterprise kilenc hónapon át dolgozik a Vörös-tengeren, hogy minél pontosabb képet lehessen kapni a tengerfenékről. A különleges eszköz a kutatóhajóra van rögzítve, ezzel lehetséges a folyamatos 3D képalkotás. A pontosabb kép a tenger fenekéről segítséget jelent a hajózásban, a biztonságos hajóútvonalak kijelölésében.

Derek Rae, HMS Enterprise parancsnok a feldezett árok keletkezéséről beszélt: "A sajátos árok például azoknak az ősi folyók munkájának is köszönhető, amelyek akkor folytak itt, mielőtt a Vörös-tenger medencéjét feltöltötte a víz évmilliókkal ezelőtt." De árkok jóval később is kialakulhatnak ha olyan áramlások jellemzőek, amelyeket a partmenti hullámzás és a szél befolyásol. Ezek az áramlások az üledéken keresztül tudnak utat vágni maguknak, az aljzatot alkotó keményebb sziklák által terelve. A különféle jelenségek akár valamilyen kombinációja is elképzelhető.

A HMS Enterprise nyárig dolgozik a területen, hogy az admiralitás hajózási térképeit pontosítsa, amit a világ számos tengerésze alkalmaz.

[ Indenependent ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Dibba´s Rock

United Arab Emirates

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 15m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés