»» ««

Ismeretlen vizeken

Külföld

Egy búvárexpedíció olyan szigetcsoportot keres fel, ahol talán még soha senki nem merült.

Tudjuk jól, hogy a tengerek jelentős részét még nem ismerjük, rengeteg fel nem fedezett fel faj rejtőzhet még a felszín alatt. De a sekélyebb vizek nagy részén azért már merültek búvárok, legyenek azok trópusi tengerek avagy sarkvidéki óceánok. Néhány fehér folt azért még létezik, és ezek egyike a Chiléhez tartozó Desventuradas szigetcsoport. A Csendes-óceánban található szigetek Chile partjaitól 850 kilométerre vannak, és nincs rajtuk település, csak a haditengerészet tart fenn egy bázist. A szigetcsoport legnagyobb tagja San Ambrosio, aminek terület 3,1 négyzekilométer.

Ez év februárjában a National Geographic felfedezője, Enric Sala keresi fel egy búvárexpedíció keretén belül a szigeteket, és már meg is ejtették az első merüléseket. Mint arról blogjában beszámol, nincs tudomása arról, hogy bárki más merült volna itt korábban. Az expedíciót egy évvel korábban kezdték tervezni, de egyetlen víz alatti fotót sem találtak a Desventuradas szigetek vizeiből. Ugyan a búvárok nem tudták mire számíthatnak, de ez csak még izgalmasabbá tette a merülést.

Először csak rengeteg tengeri sünt láttak, aztán felbukkant egy fóka is- az állat állítólag igencsak meglepődöttnek tűnt, mert még aligha látott embert a víz mélyén. Később egy kelp erdőt találtak, és ott pedig rengeteg kisebb halat, amik egyszer csak visszaúsztak a védettebb részbe, ugyanis felbukkant néhány nagy makréla. Sala arra számít, hogy még sok izgalmas kalandban lesz részük ezekben az alig ismert vizekben. Az expedíció eseményeiről blogján számol be rendszeresen.



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 1. somi55 2013 feb 15. 17:40  
Ez nem volt kimerítő tudósítás.

Merülőhelyek

Rovinj, San Giovanni

Croatia (Hrvatska)

3/4 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.5) könnyű körülmények
max: 28m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

speedboat-os megközelítésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés