»» ««

Kijelölt női merülőhelyeket szeretnének

Külföld

Szaúd-Arábiában is egyre több hölgy búvárkodik, de a szigorú vallási előírások miatt nincs könnyű dolguk.

Minden országban más és más külső körülmény van befolyással arra, hogy alakul a búvárélet. Van, ahol kevés a merülőhely, máshol adminisztratív korlátozásokhoz kell igazodni, a Koránban lefektetett elvekhez konzervatív módon ragaszkodó Szaúd-Arábiában viszont a vallási előírások miatt nehezebb a merülés szervezése.

Pedig a jelek arra mutatnak, egyre több szaúdi nő szeretne merülni, és némelyikük azt szeretné, ha lennének a Vörös-tengerben csak nők számára kijelölt merülőhelyek, ahova egyszerűbb lenne merülési engedélyt kapniuk. Jelenleg ugyanis a parti őrség kizárólag férfi kísérők jelenlétében engedélyezi számukra a búvárkodást. A kizárólag nők számára meghirdetett búvártanfolyamok nem olcsók, 4-500 dollárba kerül a jellemzően hat napos kurzus, amin csak 18 év felettiek vehetnek részt.

Mivel odahaza sok akadályt kell leküzdeni, ezért gyakran külföldön végeznek búvártanfolyamot a szaúdi nők egy helyi búvároktatók szerint. Egy szaúdi búvároktató hölgy szerint a vizsga után sem egyszerű a dolguk, mert nincs számukra kijelölt partszakasz, ahol a kísérők nélkül szabadon merülhetnének, és nem könnyű egy hajót sem megtölteniük csak hölgyekkel. Kevés a női oktató, ezért őket jól megfizetik őket, mert egyre többen szeretnének búvárkodni a gyengébb nem tagjai közül. Hogy hányan búvárkodnak az országban az viszont pontosan nem tudható, mert ilyen statisztikák nem állnak rendelkezésre.

A nőknek még olyan, számunkra furcsának tűnő dolgot is gondot okoznak, mint a búváriskolába való eljutás, hiszen ehhez is kísérőre van szükségük. Mégis, valahogy meg kell oldaniuk, mert csak ezen a pár, nőkre szakosodott intézményben tanulhatnak a vallási előírások megsértése nélkül az országban. Az egyik női oktató elmondta, hogy az oktatói vizsgát ő maga is inkább külföldön szerezte meg, mert hazájában erre nincsenek meg a feltételek. A szíve szerint inkább azokba a környékbeli országokba utazna el búvárkodni, ahol szabadon csatlakozhatna a túrákhoz.

Azt pedig mindenki tudja, hogy a medencében való merülés az még pótléknak sem jó a tengerrel összehasonlítva. Ezért aztán van, aki szerint külön csak női búvárklubokat és búvárbázisokat kéne alapítani. A külön partszakasz kijelölése viszont hiába merült fel ötletként, még a női oktatók számára sem látszik túl praktikusnak és kivitelezhetőnek ez az elképzelés.

[ menafn.com ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 7. Luciferin 2013 feb 13. 20:34  
Penzügy Miniszter???
Ne hidd... vagy hidd ha akarod mit bánom én (te védett flrfi).
 6. Vanek 2013 feb 13. 20:25  
BecsMerled Lüszit? Ájnye-bájnye.
 5. Káplán 2013 feb 13. 20:16  
Én PM vagyok, műveletlen barátom.
 4. Luciferin 2013 feb 13. 18:57  
Te most ajánlkozol???
:-)
 3. Káplán 2013 feb 13. 16:46  
Abláción átesett férfioktatóknak is ajánlható ! :)
A további 2 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Hin Daeng

Thailand

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 50m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokcetcápa teknős mantarája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés