»» ««

Az úszni tudás nem elvárás

Külföld

Kambodzsában nem túl felkészült jelöltekből válogatják ki az első aknakereső búvárokat.

A gyakorlatilag nulla látótávolságú vizekben, pusztán a kezeikkel tapogatva tájékozódó búvárok az elsők lesznek Kambodzsában akik a még több ezer tonnányi fel nem robbant lőszert keresik a folyók és tavak mélyén. Ez azonban még messze van a 40 főnyi kiválasztott számára, akiknek először is rendesen meg kell tanulni úszni.

Mint azt a kiképzést végző nonprofit szervezet vezetője elmondta, ezeknek az embereknek a többsége még soha nem bukott le a víz alá, errefelé nem szoktak saját kedvükre úszni az emberek. Tehát először is uszodába viszik a jelölteket, akiknek az ottani 1,2 méteres mélységgel kell szembe nézni. Ausztráliából érkezik az oktató, akinek két hete lesz arra, hogy rendesen megtanítsa őket mozogni a vízben, a következő két hetes búvárképzésben viszont már csak a legjobban teljesítő 20 jelölt vehet részt.

A szervezet abban bízik, hogy sikerül leglább négy jól képzett, felkészült búvárt kiállítani, akik a jövőben az amerikai bombákat és lőszereket keresik majd a vizekben. Az 1970 és 1975 között zajlott polgárháború sajnos több ezer tonnányi süllyedt el ezekből az elveszett hajókkal együtt. Ezek pedig még négy évtized után is fenyegetést jelentenek minden a környéken élő ember számára. A civilek, ha rábukkannak egy hajóra, akkor a kinyerhető fém miatt megpróbálják kiemelni azokat- a fel nem robbant fegyverekkel együtt.

Sajnos még azt sem tudják biztosan, hány süllyedt el a Dél-Vietnamból érkező utánpótlásszállító hajó közül, amiket rakétákkal és kézifegyverekkel támadtak. Viszont azt lehet tudni, hogy a még meg nem talált roncsok némelyike ezer tonna robbanóanyagot rejt. 1974 márciusában egy amerikai újságíró is a fedélzetén volt egy hajónak, amit Phnom Penh-be érkezésük előtt megtaláltak a Vörös Khmerek, és rajtaütésszerűen megtaláltak. Az ötből kettő számított lőszerutánpótlást, és ha a Khmerek jobban felszereltek, akkor talán most ezek is a folyó mélyén nyugodnának.

Az új aknakereső búvárokat kiképző Robert Rice már két évtizedes tapasztalatait oszthatja meg a kambodzsaiakkal. Lesz is mire megtanítani őket, mert Rice szerint kell lelkierő ahhoz, hogy a sötét, teljesen átlátszatlan vízben valaki kitapogassa a bombákat. Egy speciális lámpát használva a búvárok a Mekong mélyén 20 centis "távolságra" láthatnak maguk elé. Ráadásul nem csak ez számít nehezítő tényezőnek, hanem az is, hogy a folyónak erős sodrása van, és ezért a munka nehéz, illetve bármi a búvároknak ütközhet. Nekik pedig minden körülmények között nyugodtan kell maradniuk, bármi történik. MInt Rice elmondta, ő pont ez alapján választ majd a jelöltek közül: mire lehet őket megtanítani, és higgadtak tudnak-e maradni.

[ cambodiadaily.com ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 4. hopposztkopp 2013 feb 04. 17:09  
Milyen kártya kell a merüléshez?
(ez kicsit olyan lesz, mint a szoc.rendszerben az oktatás, miszerint hat hónap alatt lett meg a nyolc osztály és a pártfőiskola)
 3. Káplán 2013 feb 04. 13:40  
Hó végi fizetés kifizetődő. :)
 2. Garfield33 2013 feb 04. 13:38  
Csak ne legyen túl nagy a dolgozók közt a nem tervezett túlvilági fluktuáció.
 1. Káplán 2013 feb 04. 11:51  
Nem túl bizalomgerjesztő.

Merülőhelyek

Tobia Soraya

Egypt, Red Sea

2/4 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.3) könnyű körülmények
max: 17m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágnagy rája teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés