»» ««

A közös nevező

A búvárkodásról

Az interneten talált több évtizedes búvárvideókból szemezgetve óhatatlanul elgondolkodik az ember.

Miközben az ember fájlmegosztókon búvárkodik (stílszerű módon megfogalmazva), egészen szélsőséges anyagokba is bele lehet botlani. Aztán vannak a többség számára teljesen érdektelen, unalmas családi videók, vagy a szimplán csak magamutogatásról szóló klipek. Akadnak vicces anyagok, és persze ott van egy rakás cuki cicás videó is, amelyek gyakorlatilag maguk alá gyűrték az internetet.

Szerencsére búvárvideót szintén bőven megosztottak a felhasználók. Aki régóta olvassa oldalunkat, tudja, ezekből szoktam szemezgetni, vagy azért, mert látványos helyeken készültek, vagy a tanulságok miatt, esetleg azért, hogy felhívjuk a figyelmet a víz alatti állatok zaklatásának veszélyeire.

Ezúttal viszont kicsit más volt a cél, régebbi búvárvideókat kerestem.
Nem a kimondott hőskorra koncentráltam, amikor Cousteau kapitány és kortársai a légzőkészülékkel minden merülés során az ismeretlennel néztek szembe, hanem a nyolcvanas évekből próbáltam különféle felvételeket találni. Akkoriban már szép számmal voltak sportbúvárok, és reménykedtem hogy ráakadok pár amatőrfilmre. Sikerrel jártam, méghozzá tényleg a világ minden részéről tudtam anyagokat válogatni.

A videókat nem nagyon akarom kommentálni, némelyik talán kicsit hosszú is, a minőség sem mindig kifogástalan, és az orosz film pedig csak az olvasóink töredéke számára érthető. A hangulat viszont tetten érhető, akár hurghadai, akár fekete-tengeri búvártúráról szól a film. A vizek lelkes szerelmesei már akkoriban is boldogok voltak, ha cápát láttak, őrült újévi merülésekre vállalkoztak, búvárkodtak mély vagy hideg vizekben. Az ember látja a különféle felszereléseket, helyszíneket, arcokat, különböző nyelvű feliratokat, és közben arra gondol, hogy azokban az években még létezett a Szovjetunió, nagyon is mindennapi fogalom volt a hidegháború.

Miközben a hétköznapi embert arra "nevelték", hogy "odaát, a másik oldalon" vannak a gonoszok, a rosszak, a filmeket nézve úgy érzem, sokkal több minden kötötte össze már akkor is a búvárokat, mint amennyi elválasztotta. Ugyanúgy szerettek együtt elmenni a tengerhez, ugyanúgy szerettek a mélyben kalandozni, ugyanúgy vigyorogva jöttek a felszínre ha valami szépet láttak- és ugyanúgy nem tudtak a politikáról beszélni odalenn. Vajon mi lenne a legjobb jelképe a hobbinknak? A búvármaszk? A légzőkészülék? Vagy az a felszabadult öröm, amit merülés közben élünk át?...

Azt hiszem, én is jobban teszem, ha átengedem a teret a régi idők búvárainak, akik lelkesen merültek és filmeztek, és szerencsére meg is őrizték mozgóképes emlékeiket a mai generációnak - következzenek a filmekre mutató linkek.

Szovjet búvárok a fekete-tengeri Tarkanhutban

Merülés a svédországi Vätternben

Újévi merülés Kelet-Németországban

Hurghadai búvárszafari a nyolcvanas években

GR


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Marsa Abu Dabab / Dugong Bay

Egypt, Red Sea

4/8 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.3) nehéz körülmények
max: 25m, látótáv: 10-25m , áramlás

parti merülésfal merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág tengeri füves élőhelyteknős cápa egyéb tengeri emlős nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés