»» ««

Könyv a brit roncsokról

A búvárkodásról

Rod Macdonald könyve több, mint merülőhelyleírás, mert személyes élményeit is megosztja a szerző.

A Great British Shipwrecks című kötetet 2012 decemberében adták ki. Szerzője az a Rod Macdonald, aki már több, mint 30 éve merül és kutatja a roncsokat a világ minden táján. Több könyve jelent már meg, amelyek igen kedveltek a brit búvárok körében, és a mostani szintén gyorsan népszerűvé vált.

A búvárok jelentős része szeret a roncsoknál merülni, de általában mi, magyarok inkább a Földközi-tengerben vagy a Vörös-tengerben nyugvó roncsokat ismerjük. Aki viszont egy kicsit kutakodik, hamar rájön, a Brit-szigetek vizeiben nagyon sok izgalmas, történelmi jelentőségű hajó nyugszik. A víz hideg, a látótávolság sem mindig ideális, de a roncsok igazi szerelmeseit az ilyen kihívások nem tartják vissza. Már csak egy megbízható kalauz kell, hogy a legjobb, legérdekesebb merülőhelyeket ki lehessen választani a több ezerből.

Ebben segíthet Rod Macdonald legújabb könyve. A skót búvár olyan helyeken is merült a könyvek kedvéért, amit nagyon kevesen ismernek. A Daily Recordban megjelent beszélgetésben mesél az egyik híres roncs történetéről. A HMS Pathfinder volt az első hajó, amit egy tengeralattjáró torpedója süllyesztett el az I. világháborúban. A hatóságok attól tartva, hogy pánikot okozna a valós hír, először úgy aknára futásról tájékoztatták a közvéleményt. Ám a sajtó már akkoriban is vadászott az érdekes hírekre, és néhány lap egy szemtanú beszámolóját idézte, aki elmondta, inkább tengeralattjáró süllyeszthette el a Pathfindert, nem pedig egy akna. Később be kellett ismerni az igazságot, és onnantól kezdve minden harcban álló ország közvéleménye számára világossá vált a tengeralattjárók jelentősége.

A Pathfinder legénységéből csak 18-an élték túl az elsüllyedést. A roncs közelében pedig még ma is ott vannak a személyes tárgyak, amiket a fedélzeten levők használtak. A roncs egy részét egy hatalmas háló fedi, ezt a haditengerészet eresztette le a süllyedés után, hogy ne lebegjenek a felszínre a hősi halált halt emberek testei.

Ez csak egy hajó történetének rövid összefoglalója a könyvben szereplőkről, sejthető tehát, mennyi minden információt tartalmaz a kötet, hiszen összesen 37 roncs leírása szerepel benne, nem csak Skóciából hanem más területekről is. Ráadásként Rod fotói és beszámolói alapján egy grafikus illusztrációkat készített a roncsokról, így képzeletben még azok is "körbejárhatják" a maradványokat, akik nem akarnak alámerülni a hűvös brit vizekben.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 1. booware 2013 jan 03. 11:04  
Tartalmát tekintve biztos, hogy egy nagyon jó könyv lehet... Valószínű, hogy csak az arra érdemes merülhető roncsokról ír, mivel a szigetek körül több ezer, már felfedezett roncs található, közülük 2 roncs már szerepel a hajoroncsok.blog.hu oldalon.

Merülőhelyek

Shark Point

Thailand

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 25m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágcápa csikóhal

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés