»» ««

DC kérdőív 2012 - a kitöltők

A búvárkodásról
1/2. oldal

Két részre bontva elemezzük a beérkezett kérdőívek adatait.

Először is nagyon köszönjük mindenkinek, aki kitöltötte kissé talán hosszú, de éppen ezért sok adatot szolgáltató kérdőívünket. Izgalmas volt böngészni az eredményeket, és azt külön jó volt látni, hogy a túlnyomó többség rászánta az időt a részletes kérdésekre is. Talán többekben felmerült a kérdés, miért is kell ilyen kérdőívezésbe kezdeni- ebben bizony jelen van e sorok írójának személyes érdeklődése, akit joggal vádoltak már meg azzal, hogy vonzódik a statisztikához, másrészt tényleg képet kaphatunk a magyar búvárok közösségéről.

Pontosabban ennek a közösségnek egy részéről. Nem hisszük azt, hogy mindenki rendszeresen olvassa oldalunkat aki valaha merült már, de azért elég széles a merítés az adatok alapján. Ha azt kéne leírni, ki volt a tipikus kitöltő, nos, a válaszok alapján 36-50 év közötti férfi, aki Magyarországon vizsgázott, 4-10 éve merül és évente átlagosan 25-50 merülése van.

Lássuk a részleteket! A kitöltők háromnegyede volt férfi és negyede hölgy. Életkor szerint a 23 alattiakat csak néhány kitöltő képviselte, a kitöltők negyede esett a 23-35 éves életkori kategóriába, bő felük sorolható a 36-50-esek közé, és 15 százalék volt az 50 évesnél idősebb. Kétségtelen, a búvárhajókon szétnézve az ember úgy érzi, ez a sport nem feltétlenül a fiatalok kedvtelése. A kitöltők közül 13 százalék jelölte azt, hogy a búvárvizsga letétele óta 3 év sem telt el, több, mint a felük 4-10 éve merül, míg 30 százaléknyian vannak a rutinosak, akik már több mint egy évtizede búvárkodnak. Az éves merülésszám terén szinte azonos arányban képviselteti magát minden csoport, a legkisebb azok aránya akiknek évente 25-nél kevesebb merülése van, az évente 25-50-et és még ennél is több merülést megejtők száma majdnem azonos. Elmondhatjuk, hogy azért többségben voltak kitöltőink között azok, akik rendszeresen merülnek, de igazság szerint erre számítottunk is.

Búvárvizsga helye vizsga ideje szerint (Nagyításhoz klikk)
A következő kérdés már egy izgalmas dologra adhatott választ. A búvárvizsga helyszíne sokak későbbi döntéseit befolyásolta, ma is megoszlanak a vélemények abban, mi a jobb: esetleg nagyobb kihívást támasztó körülmények között alaposan begyakorolni mindent, vagy pedig már az elejétől fogva olyan helyen merülni, ahol igazi élmény a búvárkodás a kezdőknek is. Nos, a kitöltők 41 százaléka vizsgázott Magyarországon, 29 százalék az Adriai-tengerben, 17 százalék a Vörös-tengerben és 11 százalék máshol. Ezek az adatok is érdekesek, de itt már érdemes volt nemek illetve a búvárvizsga ideje szerint is vizsgálni a kitöltőket. Az egyértelműen látszik, hogy a hölgyek, ha választhatnak, szívesebben tanulnak a Vörös-tengerben, az arányokat tekintve több mint háromszor annyian vizsgáztak ott. Értelemszerűen a hazai vizsgák terén az urak vezetnek, egyéb helyet viszont a férfiak 15 százalékával szemben egyetlen hölgy sem jelölt be.

A másik érdekes szempont az volt, hogy igaz-e az a feltevés, minél régebben vizsgázott valaki, annál valószínűbb hogy ezt magyar vizekben tette. A válasz egyértelműen igen. A 10 évnél régebben vizsgázottaknál több, mint a válaszolók fele merült itthon először, negyedük az Adrián, töredékük a Vörös-tengerben és 16 százalék egyéb helyen. A 4-10 év közötti rétegnél idehaza harmadával kevesebben vizsgáztak, kicsit nőtt az adriai és többszörösére emelkedett az egyiptomi vizsgák száma. A friss vizsgásoknál pedig a magyar vizek már csak a harmadik helyre szorultak, mert a legtöbben az Adrián és valamivel kevesebben a Vörös-tengeren vizsgáztak. A tendencia egyértelmű: sokkal többen akarnak már az első perctől kezdve melegebb, jó látótávolságú tengerekben vizsgázni, és hozzá kell tenni, ehhez a piaci kínálat is igazodik, sok magyar oktató szervez külföldi tanfolyamot, és a magyar érdekeltségű bázisok száma is megszaporodott, könnyű dolog külföldi vizsgát tető alá hozni a jelölteknek.

A búvárok, ha már merülnek, szépen lassan aztán felfedezik maguknak a hazai vizeket is. A kitöltőink 85 százaléka merült már Magyarországon, 89 százalékuk Horvátorszában. Érdekesség, hogy a válaszolók 75 százaléka jelölte be azt, hogy a Vörös-tengeren parti bázisú úton vett már részt, 76 százalék pedig ottani szafarin- egyre többen azonnal egy hajós szafarira fizetnek be. Ausztriában a válaszolók harmada járt már, a mostanában nagyon népszerűvé vált Indonéziában pedig alig valamivel kevesebb ember búvárkodott valaha a kitöltőink közül. Ez bizony azt jelenti, hogy többen voltak merültek a távoli országban, mint mondjuk Máltán vagy a szervezett utazással is könnyen elérhető Thaiföldön.

Az utóbbi két év vonatkozásában feltett hasonló kérdésre adott válaszok pedig arra adnak választ, melyik úticélok irányába történtek mozgások. Magyarországon és Horvátországban nagyjából a válaszolók kétharmada merült. Szállodás egyiptomi úton 43, szafarin 59 százalék volt- egyértelmű, hogy a kiváló ár-érték arányú vörös-tengeri szafarik jelentik ma a legkedvezőbb alternatívát a búvárok számára. Ha valakinek van lehetősége egy hét nyaralásra, jó eséllyel ezt választja. Az előző, teljes búvármúltat felmérő kérdéshez képest a csökkenés aránya jelzi azt, hogy Thaiföld népszerűsége némileg visszaesett, mert a 22 százalékhoz képest csak 8 százalék volt ott az utóbbi két évben, míg Indonézia divatosabb, mert 30-hoz képest 17 százalék járt ott ebben az időszakban. Azt sajnos látnunk kellett, hogy többen vannak akiknek az utóbbi 2 évben csak szerényebb úticélokra futotta. Ebben biztosan része van a válságnak, de reménykedjünk, hogy pár év múlva egy hasonló kérdőív egészen más képet ad majd.


Az írás a következő oldalon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Abington Reef

Sudan

2/4 db alapján:érdekes(átlag: 3) átlagos nehézségű
max: 40m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilágcápa teknős jelentős halraj nyílt vízben nagy rája legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés