»» ««

Több merülés, több baleset

Külföld

A HMAS Adelaide nemrég elsüllyesztett roncsát okolják a több dekókamrás kezelésért.

A világ számos pontján megfigyelték már, hogy a nagy és érdekes roncsok sok búvárt vonzanak, akár külföldről is. Az új merülőhelyeket nagyon szeretik akár többször is meglátogatni a búvárok, de ezzel együtt jár az is, hogy szaporodnak a balesetek.

Az Új-Dél-Wales-ben dolgozó orvosok jelentése szerint egyértelműen megfigyelhető az összefüggés a HMAS Adelaide és a balesetek száma közt. A kiszuperált fregatt elsüllyesztése óta nőt a dekompressziós betegség miatt kórházba kerültek száma. A roncs legmélyebb pontja ugyanis 32 méteres mélységben van, elhúzódó merülés esetén pedig könnyen dekóba csúszik a búvár.

A Sydney-ben található Prince of Wales kórházban ez év augusztusáig már 27-en szorultak hiperbár kamrás kezelésre, miközben 2011-ben egész évben 19, előtte egy évvel 28 esetet kellett kezelni. Egy helyi, dekokamrát üzemeltető cég szerint pedig az igazi búvárszezon még csak augusztus után kezdődik, és ennek ellenére már olyan magas a kezelések száma, mint korábban a szezonnal együtt. Ezért rekordszámú kezelésre számítanak 2012-ben.

Szót ejtettek arról, mi állhat a roncs megmerülése utáni problémák hátterében: a roncs már említett mélysége, a rövid felszíni idő a merülések közt illetve a búvárok tapasztalatlansága. Fel kell hívni a merüléseket szervező cégek figyelmét a szaporodó balesetek problémájára, hiszen elsősorban ők azok, akik odafigyelhetnek a búvárokra, de előfordul, hogy a búvárok már csak később fordulnak orvoshoz, és a búvárbázis már nem is értesül a kezelésről.

[ abc.net.au nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 7. Káplán 2012 dec 16. 09:27  
Lehet viccelni ezzel. De a lényeg nem a kártyák száma, hanem a képzettség és a rutin.
Továbbra is "inkább a búvárok alulképzettsége és/vagy fegyelmezettlensége."
 6. elche 2012 dec 15. 23:06  
Szoktál egyáltalán lottózni?:)
 5. PDIC 2012 dec 15. 23:06  
Ezt a halfelismerő kártyát hol lehet venni? Nekem is kell! Tengeri halakat is felismer vagy csak itthoniakat? :-)
 4. buborek 2012 dec 15. 23:01  
Vigyázz Bunny! Ha nyerek a lottón, első dolgom az lesz, hogy odamegyek merülni. Ha rosszul sikerül és fellövöm magam, vagy esetleg megfázom és csöpög a nózim, akkor csúnya pert akasztok a nyakadba.
 3. buborek 2012 dec 15. 22:58  
Hibás a roncs. Ez biztos.
Hibás a cég aki merültet. Ez is biztos.
Hibás a repülőtársaság aki odaszállít. Ez nagyon biztos.
A legnagyobb felelősség azonban a DC internetes portált terheli, Bunnyékat kell majd perelnem, ha elolvasva ezt a cikket odamegyek merülni.
Azért, hogy merülhessek: bemutatom a mélymerülő kártyámat. Bemutatom a roncsmerülőmerülő kártyámat. Bemutatom a szárazruhás  kártyámat.Bemutatom a nitrox kártyámat. Bemutatom a peak performace buoyancy kártyámat. Bemutatom a halfelismerő kártyámat. Mert ha ezek közül egy hiányzik, nem merülhetek, míg el nem végzem.
Utána meg fellövöm magam, mikor kiderül, hogy VÉLETLENÜL icipicit tovább maradtam és ezért hirtelen megijedtem, mert a DC cikkében erre nem hívták fel a figyelmemet.
Normális ez a világ???
A további 2 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Ras Mohammed, Jackfish Alley

Egypt, Red Sea

2/4 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.8) nehéz körülmények
max: 25m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítésfal merülés üreg vagy barlangkorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajoklegalább 1.5m-es hal nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés