»» ««

Óriás mutatványosok

Tudomány

A kék bálnák akrobatamutatványokat mutatnak be a zsákmányszerzés érdekében.

From Flickr by Seabass LondonA világ legnagyobb állata, a kék bálna (Balaenoptera musculus) valóságos akrobatamutatványokkal fokozza zsákmányszerzése hatékonyságát - derítették ki amerikai kutatók, akik tanulmányukat a Royal Society Biology Letters című folyóiratában tették közzé.

A kék bálna 30 méteres hosszával és 180 tonnás vagy ennél is nagyobb testtömegével a valaha létezett legnagyobb ismert állat. Szája a megnyúlt barázdákkal együtt képes 90 tonna táplálékot és vizet befogadni, ennek ellenére szűk torka miatt az állat képtelen labda méretű élőlénynél nagyobb "falatot" lenyelni. A kék bálna kizárólag lebegő világítórákokkal (krillekkel) táplálkozik: egy kifejlett egyed naponta 40 millió krillt fogyaszthat, ami körülbelül 3600 kilogramm táplálékot jelent. A sűrű rajokban élő krillek kitűnő menekülési stratégiával rendelkeznek, a bálnáknak így ügyeskedniük kell, hogy megszerezzék a napi betevőt - olvasható a BBC News hírei között.

Hogy kiderítsék, miként vadásznak a kék bálnák, a kutatók Kalifornia partjainál 22 egyedre mozgásérzékelőket rögzítettek, emellett kamerák segítségével is megfigyelték viselkedésüket. A tengerbiológusok azt észlelték, hogy az állatok fele élelemszerzés közben 360 forgást végez.

"Ahogy a kék bálna megközelít egy krillrajt, uszonyai és farokuszonya segítségével fordulni kezd. Körülbelül 180 foknál már a világítórákok alá kerül a teste, állkapcsa, ekkor kezd kinyílni a szája, és alulról nyelheti a krillektől hemzsegő vizet. Eközben folytatja a forgást ugyanabban az irányban, és 360 fokos fordulatot téve ismét vízszintes testhelyzetbe kerül, hogy kiválassza és megcélozza a következő krillrajt" - magyarázta a kutatásokat irányító Jeremy Goldbogen zoológus.

Mint hozzátette, efféle manővereket nem feltételeztek a hatalmas testű bálnákról, így a felfedezés meglepte a kutatókat, noha korábbi vizsgálatok során kiderült, hogy a kisebb testméretű, hosszúszárnyú - vagy púpos - bálnák (Megaptera novaeangliae) uszonyai és farokuszonya segítségével szintén "tornamutatványokat" végeznek, bár csupán 180 fokos fordulatokat tesznek.

[ MTI ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Ras Mohammed, Jackfish Alley

Egypt, Red Sea

2/4 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.8) nehéz körülmények
max: 25m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítésfal merülés üreg vagy barlangkorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajoklegalább 1.5m-es hal nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés