»» ««

Egyre több tenger

Tudomány

Meghatározták a sarki jégolvadás miatti globális tengerszint-emelkedés mértékét.

A sarkvidéki jégtakarók olvadása nyomán 11 milliméterrel növekedett a globális tengerszint az elmúlt két évtizedben - derült ki az eddigi legátfogóbb és legpontosabb vizsgálatból.

A Science című folyóiratban közölt tanulmány több mint húsz sarkvidékkutató csoport együttműködésével készült. Az eddig használt különböző mérőeszközök eltérő és komoly pontatlanságokat tartalmazó becsléseket szolgáltattak.

A legújabb becslések szerint a sarkvidéki jégolvadás az 1992 óta tapasztalt globális tengerszint-emelkedés nagyjából egyötödéért felelős, míg a maradék hányad olyan tényezők számlájára írható, mint a tengervíz mennyiségi növekedését okozó melegedés. Az amerikai és az európai űrhajózási hivatalok (NASA, ESA) támogatásával készült tanulmány készítői a tengerszint feletti magasságot, a gleccserek lefolyásának irányát, valamint a jégtömegek gravitációs hatását megfigyelő műholdak adatait dolgozták fel, hogy elsőként szolgáltassanak átfogó és pontos információt Grönland és a déli-sarkvidék jegének állapotáról.

Az eredmények szerint a legnagyobb - kelet-antarktikai - jégtakaró mérete növekedett az 1992 és 2011 közötti időszakot felölelő tanulmány során, ám Grönland, Nyugat-Antarktika és az Antarktiszi-félsziget mind veszítettek jégtömegükből. A tanulmány szerint az olvadó sarkvidékek összesen 11,1 milliméterrel járultak hozzá a globális tengerszint emelkedéshez, habár nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a plusz-mínusz 3,8 milliméteres értéket, amelynek fényében 7,3 milliméterre csökkenhet, illetve akár 14,9 milliméterre is nőhet a végső érték.

Az eredmények szerint a vizsgált jégtakarók összesített olvadási üteme gyorsult az elmúlt húsz évben, és Grönland esetében az olvadási ütem jelenleg ötször gyorsabb, mint 1992-ben. A tanulmány vezető szerzője, a Leedsi Egyetem munkatársaként dolgozó Andrew Shepherd szerint az eredmények összhangban vannak a klímaváltozás következményeire vonatkozó korábbi előrejelzésekkel. A szakemberek ugyanakkor hangsúlyozták, az újabb nagy kihívás a következő évszázadra vonatkozó előrejelzések kidolgozása lesz - adta hírül a BBC News.

[ MTI ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 8. elche 2012 dec 07. 13:40  
Ilyen állások nekem is tetszenének...
 7. hopposztkopp 2012 dec 07. 13:11  
Én etetem még száz évig, de utánna a Tiéd!
Márha itt tartunk: szerintem engem kell elküldeni Hawaira, mert mérném a tengerbe ömlő láva mennyiségét óránkét és ez jobban emeli szintet. Barátom megy Kenyába, tehát az óceán viziszintje ott is jelentősen..mert 140 kg-os és szeret úszni - tehát legalább fejig vízben lesz. 
 6. Luciferin 2012 dec 07. 13:09  
Mire? Hogy eteted vagy arra, hogy kíváncsi vagy rá?
:-)
 5. hopposztkopp 2012 dec 07. 12:28  
Fodadjunk!
 4. Luciferin 2012 dec 07. 12:24  
Én azt mondom, hogy nem...
:-)
A további 3 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Dirty Rock

Costa Rica, Pacific

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 40m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merülés fal merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokcápa mantarája nagy rája legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés