»» ««

Pótapaságra vállalkoznak a hím kürtcsigafélék

Tudomány

Ezt az érdekes tényt derítették ki a Kaliforniai Egyetem davisi intézményének kutatói.

A Kaliforniai-öböl árapálytérségében élő kürtcsigafélék családi titkairól az Ecology Letters online változatában lebbentették fel a fátylat az amerikai tudósok.

A kürtcsigafélék (Buccinidae) a csigák (Gastropoda) osztályához és a Sorbeoconcha rendjéhez tartozó család, amely 1500 fajt számlál, a legtöbbjük tengeri állat. Világszerte elterjedtek, megtalálhatók a Jeges-tengertől a trópusi tengereken át egészen a Déli-óceánig, az árapálytérségtől a nyílt tenger határáig mindenütt fellelhetők. A legtöbb faj a szilárd aljzatot kedveli, de vannak, amelyek homokba ássák magukat.

A Kaliforniai Egyetem davisi intézményének kutatói Rick Grosberg professzor irányításával 1994 óta foglalkoznak a Solenosteira macrospira kürtcsigafélékkel, azóta, amióta felfigyeltek arra, hogy kizárólag a hímek csigaházán találhatók úgynevezett petekapszulák - olvasható a ScienceDaily tudományos hírportálon. A további vizsgálatok igazolták, hogy az adott faj esetében az utódok gondozása valóban kizárólag a hímek feladata.

"Amikor a Solenosteira macrospira csigák párosodnak, a nőstény odaragasztja az egyenként több száz petét tartalmazó kapszulákat a hím házára. Utóbbi egyfajta sziklapótló lehet, hiszen a csigák élőhelye kevés olyan stabil helyet kínál, ahová oda lehetne tapasztani a petéket" - magyarázta Stephanie Kamel, a tanulmány társszerzője. Az eljárás további előnye, hogy a hímek idejük jelentős részét a vízben töltik, vagyis a petéket nem veszélyezteti a kiszáradás, mint egy szikla esetében.

A hímek csigaházukon kapszulák tucatjait hordozzák, amelyek mindegyikében 250 pete van. Ahogy az utódok kikelnek, a kicsinyek közül némelyik felfalja testvéreit. Általában csupán néhány csiga éli túl a testvérgyilkosságot és kerül ki élve a petekapszulából. Stephanie Kamel elvégezte a kapszulákban lévő peték DNS-vizsgálatát és kimutatta, hogy a hímek csigaházán "nevelkedő" utódoknak csupán 24 százaléka a sajátja. Egy-egy hím 25 másik hím utódát dajkálhatja a hátán.

"Rendkívüli mértéket ölt a promiszkuitás a nőstények körében, közülük némelyik akár egy tucat különböző hímmel párosodhat" - jegyezte meg Stephani Kamel. A petekapszulák hordozása jelentős fizikai megterhelést jelent a Solenosteira macrospira hímek számára, amelyeknek a fizikai igénybevétel miatt csökken a testsúlyuk. A tudósoknak eddig nem sikerült megfejteniük a kürtcsigafélék viselkedésének okait.

[ MTI ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Veliki Zid

Croatia (Hrvatska)

3/4 db alapján:érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 61m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítésfal merüléssziklás, hasadékos élőhelycápa jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés