»» ««

Középkori hajóroncs Tahitótfalu határában

Magyarország

Érdekes felfedezésről adott hírt Dr. Tóth János Attila.

Az Örvények titkai blog szerint középkori hajóroncsot azonosítottak a Dunában, Tahitótfalu határában. A lelet egy lapos fenekű szállítóhajó maradványa. A hajó építészeti jegyeit tekintve párhuzamba állítható a 14. századi dunaföldvári, és a még nem keltezett, 2012. decemberében előkerült ráckevei hajóval. A vasszegek használata a kényes pontokon, illetve az egyetlen fából kifaragott oldalelem végének lefaragása a ráckevei hajóval mutat szorosabb párhuzamot. Ez a két hajó méretében is hasonló lehetett.

Régészeti potenciálját tekintve a tahitótfalui hajó kiemelkedik a háromból, mivel eltemetett részein leletek, jelentős megfigyelések várhatóak (a hajótest nagyobb darabja várható, rakománnyal). A rakomány tekintetében természetesen nincsenek túlzott elvárások, de tekintettel arra, hogy egy ép fazekat találtak a hajótestben, így további - a korhatározás és funkció szempontjából - fontos leletet remélnek. Hasonló korú, jellegű hajó Európában is csak maroknyi került elő, ezek üres hajótestek, lelet nélkül.

A roncs viszonylag könnyen kutatható. A következő lépés a helyszín részletes felmérése, rajzos, fotó és film dokumentálása lenne. A kaviccsal borított részen szondázó feltárást is javasolnak végezni. A vizsgálatok után pontosabban meg lehetne állapítani a hajó tudományos és muzeológiai jelentőségét. Az eredmények alapján hosszabb távon érdemes számításba venni a roncs teljes feltárását, kiemelését és bemutatását is.

Aki érdeklődik az Argonauta Kutatócsoport munkája, további eredményei iránt, annak figyelmébe ajánljuk a Folyami örökség napja nevű rendezményt, ahol többek között Dr. Tóth János Attila is előad. A rendezvény 2012. agusztus 20-án 11 órakor kezdődik, helyszíne Szobon a Hideg-réti bányató.

[ buvarregesz.blog.hu nyomán ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 2. hopposztkopp 2012 aug 20. 18:40  
Miért? Jézus is Krisztus után született négyben vagy ötben..:-)
 1. Vanek 2012 aug 18. 19:57  
Ez ám az időutazás. "2012 decemberében előkerült". :)

Merülőhelyek

Rovinj, San Giovanni

Croatia (Hrvatska)

3/4 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.5) könnyű körülmények
max: 28m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

speedboat-os megközelítésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés