»» ««

Kuponnal vagy nélküle

A búvárkodásról
1/2. oldal

Akciós búvártanfolyamok borzolják a kedélyeket, ám mintha sokan rosszul közelítenék meg a kérdést.

Búvárkodni jó, sőt, nagyon jó, függetlenül attól, hogy mennyit fizetünk érte. Filléres hazai édesvízi merülések vagy a Chuuk-lagúna roncsai ugyanúgy élvezetesek lehetnek, csak meg kell találni mindegyikben a szépséget. Az ember minden barátjának megmutatná szíve szerint, mennyi izgalmat rejt a mélység világa, de manapság ha búvárkodásról beszélünk, bizonyos körökben nem a merülés szépségei kerülnek szóba.

A kuponos oldalakon feltűnt búvártanfolyam-akciók ugyanis nagy vitákat generáltak. Pár szót előzetesben a konstrukcióról: a közösségi vásárlás élharcosa a Groupon nevű weboldal volt, a lényeg az, hogy ha elegen vásároltak meg adott szolgáltatást, akkor azt a szolgáltató nagy, 50-70 százalékos kedvezménnyel adta. A jellemző területei ennek a konstrukciónak az olyan szolgáltatások, ahol az olcsó kipróbálás után állandó vendég lehet teljes áron a vevő, például fitneszteremben, pizzériában, fodrászatban- gyakorlatilag egy újféle marketingeszközként funkcionáló módszerről van szó. (A valóságban persze kicsit másként működnek a dolgok, éppenséggel a Groupon eredményei sem annyira meggyőzőek az elmúlt éveket tekintve.)

A búvártanfolyam viszont egészen más szolgáltatás: aki egyszer elvégzi, annak elvileg soha többet nem kell búváriskola vagy -oktató közelébe mennie. Máshogy kell tehát a hosszú távú kapcsolatot fenntartani a vendéggel, ha egyáltalán lehetséges ezt garantálni. Éppen emiatt sokan nem tartják jónak a fél- vagy harmadáron adott tanfolyamokat, és nem csak nálunk van ez így. Elég megnézegetni az amerikai vagy német kuponos oldalakat, ott is meg lehet találni a szokásos piaci árnál jóval olcsóbb búvártanfolyamokat, amelyek helyi fizetéshez viszonyítva nevetségesen olcsók. Kis hazánkban is jó ideje tart már a "kuponozás", és nagyon sok iskola és oktató próbálkozott ezzel. Nincs hát ok arra, hogy "magyar betegségről" beszéljünk, vagy erre-arra mutogassunk mint a piacot tönkretevő szolgáltatóra.

A búvároktatás piaca nem egy-két akciótól változott meg alapvetően, hanem attól, hogy nagyon sok az oktató. Ki mellékállásban, ki ebből élve dolgozik, itthon vagy külföldön- sok a hivatásos. Divat lett a továbbképzés, nem kevés olyan ember van, aki a nyaralásán Dive Master végzettséget szerez, noha erre igazán soha, sehol nem lesz szüksége. Ha esetleg továbblép az oktatóságig, ami nem nagy kunszt manapság, máris elgondolkodhat rajta, akár tanfolyamot is indíthatna. Mellékesként a kis pénz is pénz, és a barátoknak "meghirdetett" filléres, befektetést nem igénylő tanfolyamok is hatással vannak a piacra.

Beszédtémává viszont az olcsó kuponos tanfolyamok váltak, és már olyan vad ötleteket is olvashattunk, hogy legyen "központi szabályozás", ami igen vicces felvetés a sok külföldi központú oktatási rendszert és a szabad piaci versenyt tekintve. Sokan szidják a vásárlókat, ami ugyanúgy butaság: egy Nemo33 merülés kedvéért a komoly oktatók is fapadossal repültek, nem a többszörösébe kerülő Malévval (utóbbi, ugyebár, csődbe is ment, de nyilván ezer más ok miatt), de ha a tanfolyamban keres valaki olcsóbbat, az "öngyilkos". A kezdő nem szakértő (azért iratkozik be búvártanfolyamra!), neki elég azt tudni, hogy ha valaki egy komoly oktatási rendszer által felügyelt oktatói tanfolyamot elvégzett, akkor feltehetően minden szükséges szabályt betartva oktatja majd őt. Mert szabályok és előírások bőven vannak, mint az köztudott.

Az írás a következő oldalon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 54. Káplán 2012 jún 21. 21:40  
Magyar módra.
 53. hopposztkopp 2012 jún 20. 09:37  
Van némi alap ellentét a búvár és az oktató között. Arra az egyszerű dologra gondolok, hogy az oktató a megszerzett "dolgaiért" nem kevés időt és pénzt áldoz. A búvárnak meg az lenne a természetes, hogy ezt az oktató legyen szíves vele ingyen, bagóért megosztani. Csak. Az oktató sem mindig a "befektetést" látja a dolgok mögött, no de azt a sírhelyet sem őrizték ingyen a rómaiak!
A többi alku kérdése.
 52. Garfield33 2012 jún 20. 09:24  
Nem a stratégia a fő, hanem a zsigerből jövő kedvessége...
 51. elche 2012 jún 20. 09:07  
Te is tudod, hogy legendákat könnyű gyártani a "világ más részeiről". Vagy lehet a dolgot olyan szempontból vizsgálni ahogy te írod. Nem kell mindenkit meggyőzni...:)
 50. pygmy 2012 jún 20. 08:27  
őszintén örülök, hogy ilyen sikeres vagy. Gondolom a stratégia az oka. Majd szólok is a kuponos srácoknak, nézzenek be hozzád, ritkán találni már ilyen szuper polihisztort, biztos sok jó tippet kapnának tőled.
Felületesen olvasol. De ha figyeltél volna, arra is céloztam, egy új csapatnak ez lehet egy esély. Neked van közel százéves múltad, nekik nincs, mert most indulnak a rögös úton. Toboroztak, szolgáltattak, bizonyítottak. Most biztos van már nekik is visszatérő vendég. Azok már teljes áron. Vagy felárral.
Hamarosan már ők is osztják az észt.
A további 49 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Fanous Reef

Egypt, Red Sea

5/9 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 2.9) átlagos nehézségű
max: 16m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágteknős delfin

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés