»» ««

Ezer láb mélyen

Külföld

1974 óta nem jártak ilyen mélységben az amerikai haditengerészet búvárai.

A Navy kísérleti egységének hat búvára egy 15 napos expedíció során tesztelt új felszereléseket, amiknek segítségével egyszerűbbé és olcsóbbá szeretnék tenni a víz alatti munkavégzést. A búvárok a 26 millió dolláros Saturation Fly-Away Diving System nevű rendszert próbálták ki, amivel fontos keresési és kiemelési munkálatokat tudnak majd végezni. A különleges merülések során 1000 láb (305 méter) mélységben jártak a búvárok, a haditengerészet búvárai utoljára közel 4 évtizede, 1974-ben voltak ilyen mélyen.

A dekompressziós kamrából bő két hét után előbújó búvárokat lelkesen üdvözölték a segítők. A búvárok maguk is lelkesek voltak, egyikük elmondta, éppen az ilyen küldetések miatt csatlakozott a Navy kísérleti alakulatához. A Saturation Fly-Away Dive System alkalmas ilyen nagy mélységű merülések bonyolításához, a búvárok hosszabb időn át dolgozhatnak, és ez időt és pénzt takarít meg. Maga a merülés is különleges volt, a búvárok szerint a megváltozott beszédhang volt a legfurcsább, a mélységben nem is nagyon tudtak normálisan beszélgetni.

Négy napon át tartottak a merülések, ezután következett a 11 napos dekompresszió, és csak ekkor hagyhatták el a kamrát. Hat férfi meglehetősen szűk helyre összezárva- ha valaki mondjuk filmet nézett, másfél méternyire tőle valaki evett, míg a másik oldalán mondjuk valaki zuhanyzott. Egy búvár úgy fogalmazott: "Mintha öt feleséged lenne. Persze kedveled őket, de azért örülsz amikor kiszabadulsz."

[ wjhg.com ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 4. Bevi 2012 jún 16. 08:47  
Ezek a szaturacios merulesek teljesen mindennaposak az olajmezokon, tobbnyire 28 nap egy menet, norvegoknal 14. A kulonbseg annyi hogy ez az amerikai rendszer kompakt es ra lehet rakni egy repulore is hogy akarhova el lehessen vinni gyorsan, ha kell. ipari rendszerek hajokra meg barkakra vannak epitve.
ezek a merulesi technikak nem ujak 70 evektol hasznaljak oket. A 300 m melyseg se nagyon kulonleges a legmelyebb munkamerules kb 600 meteren volt. A vilagcsucs 701 meter -  Comex  projekt ha jol emlekszem 1992 ben, igaz ez nyomaskamraban szarazmerules. A dekompressszio azt hiszem 43 napig tartott.
 3. raindrop 2012 jún 16. 00:17  
az ipari búvárok a fúrótornyoknál is valahogy hasonló beosztásban dolgoznak, nap mint nap, nem?
 2. Káplán 2012 jún 15. 22:09  
No elővakarom a régi, hasonló mélységű 75 napos merülés cikket.
 1. Bunny 2012 jún 15. 22:05  
Nagyon "vonzó". Asszem kihagyom ezt a fajta búvárkodást :)

Merülőhelyek

Tiran, Jackson Reef

Egypt, Red Sea

3/5 db alapján:érdekes(átlag: 4.4) könnyű körülmények
max: 40m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokteknős jelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal cápa

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés