»» ««

Amforák és gorgóniák

(Hirdetés)

A Seahorse DC ezen a nyáron is a festői karlobagi öbölben várja búvárélményekre vágyó vendégeit.

Albumhoz klikk a képre.
A búvárbázist első alkalommal felkeresők szinte biztosan meglepődnek, amikor a parkolóból elindulnak a bázishoz vezető lépcsőn. A saját móló előtti türkizkék víz azonnali csobbanásra csábít, a bázisszállásnak helyt adó Vila Mimi terasza pedig több mint ideálisnak tűnik egy tengerparti sörözéshez. A Seahorse DC bázisán már az első pillanatban magával ragadó a látvány, a helyszín tökéletes kikapcsolódást ígér- autózni nem kell nagyon sokat, és a kompozás is megúszható, ez szintén egyszerűsíti a nyaralók életét.

A lépcső alján aztán feltűnik maga a bázis, itt kapott helyet a kompresszor, itt vannak a bérlős cuccok, itt zajlik az eligazítás, és mosdók is vannak. Pár lépésnyire van csak a felszereléstároló, a jól bevált ládás rendszerrel. Amikor idáig jutott a vendég, már láthatja a villámgyors hajót is, és jó eséllyel feltűnik a bázis gazdája, Jozef, aki kézben tartja a dolgokat. Aki a bázisszálláson lakik, az a nagy közös konyhát és étkezőt használhatja, de van másféle apartman is bőven a környéken, ezek foglalásában is segíteni tud a bázis főnöke. A bázisszálláson egyébként minden apartman a tengerre néz, és a vendégek ingyen wifi internetkapcsolatot használhatnak. Noha Karlobag nem túl nagy település, pár étteremmel, bolttal, pékséggel és fagyizóval azért büszkélkedhet, tehát az ellátás könnyen megoldható.

Jó dolog a teraszon napozni, este sisázni és iszogatni, vagy a bázison levő kajakok valamelyikével tenni egy kört az öbölben, de a vendégek elsősorban merülni jönnek a Seahorse-hoz. Érkeznek csoportok szép számmal és ugyanúgy nagy örömmel fogadják az egyéni vendégeket is, akik szeretnének szép helyeken búvárkodni megfizethető árakon. Természetesen a felszerelések bérlése vagy a tanfolyamozás ugyanúgy a szolgáltatások közé tartozik, mint bármelyik színvonalas bázison. A végzett búvárok többsége számára az a fontos, hogy a nagy hajóban könnyű az öltözés, 5-10 perc alatt elérhető a legtöbb merülőhely és kiszállni is könnyű a létrán.

Albumhoz klikk a képre.
Persze a víz alatti élményekért akár hajóra sem kell szállni. A bázis partszakaszáról indulva pár perc alatt elérhető néhány amfora: nincs olyan búvár vagy fotós aki ne töltene el szívesen pár percet ezeknél az ókori maradványoknál. Itt bizony a szó szoros értelmében tapinthatóvá válik a múlt, ráadásul nem csak töredékeket, hanem hatalmas egész amforákat is meg lehet csodálni. A bázishoz a sekélyebb részen lehet visszaúszni, a szokásos apróságok mellett megemlíthetőek a kicsi, kiválóan rejtőzködő tengeri pókok, a szépiák, de láttak már ebben az öbölben csikóhalat is.

A csak pár percnyi hajózásra levő Kristofor reef láttán még a rutinosabb búvároknak is leesik az álla. Az első lila gorgóniák 25 méteren tűnnek fel, aztán jönnek az újabbak és újabbak, beborítva egy egész falat, sőt, van egy hasadék is a falban, ahová a gorgóniák akadályozzák a beúszást. Kisebb üregek is akadnak, ahova bevilágítva színessé válik a sötét mélység, a sekélyebb részben pedig furcsa lények kerülnek: jó 30 centis tengeri pókok igyekeznek elbújni a búvárok szeme elől. A Paklenica-öbölben a horgonyzóhely alatt méretes, a tenger élővilága által benőtt lövedék kelti fel a búvárok érdeklődését, mélyebben aztán az állatoké a főszerep: előkerülhet egy nagy polip vagy akár egy macskacápa is. Utóbbi tojásait persze nagyobb eséllyel meg lehet találni mint az állatot, de szerencsésebb búvároknak már összejött a nagy találkozás.

Mindig fontos szempont, hogy ne csak a tapasztalt búvárok számára legyen élvezhető adott merülőhely. Például a Fényes üreg nevet kapott hely egyik vonzereje az, hogy még 10 méter alá sem kell menni, ennek ellenére látványos. A merülés elején egy könnyen beúszható üreget nézhetnek meg a búvárok, aminek több bejárata is van. Kicsivel odébb pedig feltárul a nagy üreg bejárata, egy széles járat, aminek a végén egészen a felszínig lehet emelkedni. Itt a mennyezet egy része beomlott, tehát a beeső napsugarakban lehet gyönyörködni víz alatt is felett. Kifelé már a másik úton úszhatunk ki, ahol egy különleges sziklaalakzat osztja ketté a járatot. Ezen a sekély, könnyen beúszható helyen akár egy órásra is elnyúlhat a merülés, ami egyáltalán nem válik unalmassá.

A Seahorse DC egész nyáron változatos merüléseket és színvonalas szolgáltatásokat kínál a vendégeknek, igazán szép környezetben. A visszatérő búvárok nagy száma bizonyítja, hogy érdemes itt is megismerkedni az Adria rejtelmeivel. Ajánlatos a bázis megújult honlapján szétnézni azoknak, akik több információt szeretnének kapni karlobagi búvártúra megszervezése előtt.

Kapcsolódó link: A Seahorse DC honlapja
Minden információt Horvátország-ról.

Merülőhelyek

Pulau Urun, North-East

Indonesia

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 27m, látótáv: 10-25m , driftes

speedboat-os megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágcápa csikóhal teknős legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés