»» ««

A klímaváltozásnak is ellenáll egy moszat

Tudomány

A tengeri tápláléklánc alapját képező növényi plankton egyre fogy, feltehetően az éghajlatváltozás következtében.

Az egysejtű mészmoszatok meszes vázat képeznek, amely a megnövekedett légköri szén-dioxid miatt egyre savasabb óceánokban egyre nehezebbé válik. A savas víz ugyanis gátolja a mészképződést. Nemrég azonban erősen elsavasodott vízben is fedeztek fel olyan Emiliania huxleyi fajú mészmoszatokat, amelyek rendkívül erős héjat képeztek.

Hogy felderítsék ennek okát, a kieli Helmhotz Óceánkutató Központ szakemberei egy éven át vizsgálták az E. huxleyi faj növekedését és mészképzését a mostani, illetve a következő évszázadban várható légköri szén-dioxidszint mellett - írta a Der Spiegel című német lap internetes kiadása.

A moszatok ez idő alatt ötszáz generációt hoztak létre ivartalan szaporodással, tehát az utódok elvileg azonos génkészlettel rendelkeztek, mint szüleik, mutációk révén azonban történhetett változás abban. A megnövekedett légköri szén-dioxid mellett az elvárásoknak megfelelően először vékonyabbak és könnyebbek lettek a moszatot védő mészlemezkék, 500 generáció után azonban a mészképzés üteme már megközelítette az eredeti szintet - írták a kutatók a Nature Geoscience című szaklapban.

Ezek az egysejtűek tehát igen gyorsan képesek alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, és várhatóan a természetben is megbirkóznak majd a klímaváltozással. Ez persze nem jelenti azt, hogy a többi tengeri élőlény is hasonlóképp boldogul majd a tengerek csökkenő pH-értékével - figyelmeztettek a kutatók. Akadnak olyan halak és más élőlények is, amelyek megtermékenyülése és korai fejlődése egy nagyon szűk pH-tartományra korlátozódik. Számukra jóval nagyobb kihívás lesz, hogy gyorsan alkalmazkodjanak a pH-érték csökkenéséhez, és sikeresen túléljék azt. Az alkalmazkodás határai a múltban is megmutatkoznak - véli Ulf Riebesell, a kieli központ kutatója. A környezeti feltételeknek a mostani óceánsavasodáshoz hasonló változása a múltban többször is tömeges kipusztuláshoz vezetett annak ellenére, hogy akkoriban a változások tízszer-százszor lassabban következtek be, mint ma.

[ MTI ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Tiran, Gordon Reef

Egypt, Red Sea

3/5 db alapján:érdekes(átlag: 3.6) átlagos nehézségű
max: 23m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítésfal merülés roncs merüléshomokos élőhely nyílt vízi fajok korallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben cápa nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés