»» ««

Canon S70 a víz alatt - kicsi, de erős

Fotózás

A digitális fényképezőgépek közül a legtöbb búvár kompakt gépet visz betokozva a víz alá. Elég sokszor éri kritika ezeknek a gépeknek azt a tulajdonságát, hogy nagylátószögű felvételek készítésére nem alkalmasak, de már megjelent néhány olyan típus a gyártók kínálatában, amelyek valamivel jobb képességekkel rendelkeznek ezen a téren.

A 28-100mm-es objektívval rendelkező Canon S70 az egyike ezeknek. A közelmúltban volt szerencsém egy rövid ismerkedés erejéig dolgozni vele, és elöljáróban már annyit elmondhatok, nekem szimpatikus volt. A sokat utazó búvár számára Canon S70, WP DC-40mindenképpen kedvező, hogy a gép és így a hozzá való WP DC-40 búvártok is kifejezetten kisméretű, bárhol elfér. A hasonló objektívval rendelkező Olympus 5060-as számtalan O-gyűrűs megoldású tokjához képest érdekes volt, hogy itt egyetlen O-gyűrűvel oldottak meg mindent. Persze ezzel viszont együtt jár az is, hogy nem cserélhető a port a gépen. Ráadásul azt az egy O-gyűrűt rendkívül nehéz kiszabadítani a fészkéből, többet vacakoltam vele, mint a másik gép dupla O-gyűrűivel, bár a hírek szerint megvan a maga technikája.

Kis gép, kis tok, zsúfoltabban elhelyezett kezelőszervek - diktálná a logika. Ám a valóságban egy nagyon jól kialakított, könnyen kezelhető tokról van szó, amit még kesztyűben is jól tudtam állítgatni, a menürendszere pedig pillanatok alatt áttekinthető volt a számomra, annak ellenére, hogy sokkal többet fotóztam korábban Olympus gépekkel. Egyedül az üzemmód választó tárcsát nem találtam igazán jó megoldásúnak, de az is megszokható. A gép beállításai közül az egyik érdekesség a fehéregyensúly üzemmódok egyike, a víz alatti, ami számomra meggyőzően jól működött, képeim jelentős részén nem is korrigáltam a színeket utólag. Egyébként az S70 a jobb kompakt gépek többségéhez hasonló beállítási lehetőségekkel rendelkezik, a zársebesség 15mp-1/2000mp között állítható, a rekesz f2,8-f8 nagylátószögnél, az érzékenység ISO50-400 között állítható, és van természetesen manuális üzemmód, kézi fehéregyensúly állítás, expozíció korrekció is.

Külső vaku nélkül az aránylag zavaros vízben elég korlátozott lehetőségeim voltak a fotózásra. Mindenesetre a gép még a belső vakuval is jól használhatónak bizonyult makrófelvételek esetén, amikor pedig vaku nélkül próbálkoztam nagyobb látószögű fényképek készítésével, szintén nem vallott szégyent. Az autófókusz megfelelő eredményeket produkál, de természetesen ott is figyelni kell arra, hogy ne felejtsük el a makró üzemmódot bekapcsolni, mert különösebb visszajelzés nélkül készíti a gép a kijelzőn jónak tűnő, ám a valóságban életlen felvételeket, ha túl közel vagyunk a témához. A felszínen szintén jól használható, szép képminőséget produkáló gépnek bizonyult az akár zsebben is hordható S70. A géphez mellékelt Li-ion akkumulátor jól bírja a strapát, kényelmesen végigfotózható vele egy egész nap. A 7,36 megapixeles felbontás pedig igen jónak számít a kompakt gépek között, igaz, ilyen felbontású képek készítése esetén hamar megtelik a memóriakártya.

Egy ilyen rövid ismerkedés persze nem adhat választ minden kérdésre, de ahhoz elegendő volt, hogy az S70-et bátran ajánljam azoknak a fotósoknak, akik aránylag kisebb beruházással szeretnének jól használható és számos extra tulajdonsággal is rendelkező víz alatti géphez jutni. Ráadásul ami még szimpatikusabbá teheti az amatőr fotós számára, az az, hogy egy ésszerűen kialakított, kisméretű, igen kompakt formájú szerkezetbe sikerült a sok tudást belezsúfolni.

A Canon S70-et a Búvárfotó Bt. bocsájtotta rendelkezésünkre.

Gonda Rudolf
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Amfora telep

Croatia (Hrvatska)

1/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.5) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m

parti merülésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhelycsikóhal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés