»» ««

Nyomtalanul

Külföld

Két éve tűnt el egy fiatal búvár egy barlangban, akinek azóta sem akadtak nyomára.

2010. augusztus 18-án indult el utolsó merülésére egy floridai barlangrendszerbe Ben McDaniel. Ám úgy fest, örökre titok marad, mi történt azon a napon a Vortex Springs mélyén. Bizonyítékok híján jelenleg maximum találgatásokig jutnak azok, akik ki szeretnék találni, hová tűnt a búvár: akadnak, akik gyilkosságról beszélnek, mások arról, hogy a felszínre emelkedett holttestet valaki elvihette. A történet a tévések érdeklődését is felkeltette, a Discovery "Disappeared" címmel készített filmet az eseményekről, míg egy másik stáb filmjét, a "Ben´s Vortex" című alkotást nyáron mutatják be. A család jutalmat ajánlott fel annak aki válaszolni tud egy egyszerű kérdésre: hol van Ben McDaniel?

A fiatal búvárnak nem volt meg a képzettsége barlangi merülések végrehajtásához. A zárt téri merülés még a tapasztalt barlangi búvároknak sem kockázatmentes, egy járatlan búvárnak pedig kifejezetten életveszélyes. Amikor a férfi eltűnése után riasztották a környékbeli barlangi búvárokat, a legtöbbjük valószínűleg arra gondolt, hogy szomorú, ám nem példa nélküli esetről van szó: valaki eltévedt és holttestét ki kell hozni a barlangból. Ám hiába merült sokat napokon át több búvárcsapat, egyetlen nyomot sem találtak, így nem kerültek elő elhagyott felszerelések sem. Gyakorlatilag az egész barlangot bejárták, sőt, a helyet nagyon jól ismerő Edd Sorensen olyan szűk részekre hatolt be, ahova a barlangi búvárok szerint a képzetlen Ben már biztosan nem juthatott be- és ott sem talált semmilyen jelet arra, hogy bárki előtte ott járt volna.

Ben McDanielt családja dinamikus, kalandvágyó fiatalembernek ismerte. A fiatal Ben egy éven át akart utazni, kalandozni, amit szülei finanszíroztak a számára, és ennek során jutott el a floridai barlanghoz is. Amit szülei bátorságnak láttak a személyiségében, az őt ismerő többi búvár szerint inkább túlzott vakmerőség és magabiztosság volt. Ez sodorhatta veszélybe akkor is, amikor megfelelő képzettség nélkül indult el a Vortexbe. Sajnos a balesetért felelős volt az a búvár, Eduardo Taran is, aki azon a napon kinyitotta számára a zárt térbe vezető rácsot, amihez csak képzett búvároknak volt kulcsa. Utoljára ő és a társa látta Bent, és az általuk elmondottakat hazugságvizsgálóval is ellenőrizték- a gép szerint igazat mondtak. A két búvár a rács kinyitása után befejezte a saját merülését és hazament, senki nem várta a felszínen a mélyben levő búvár visszatérését. Az eltűnt férfi autója két napon át állt a parkolóban, és ez senkinek sem tűnt fel. Taran döbbent rá, hogy senki nem látta többé a búvárt, akit ő engedett be a barlangba, és azonnal riasztotta a hatóságokat. Az autóban mindent megtaláltak amit a felszínen hagyott: pénzt, telefont és egyéb tárgyakat. Az utolsó tárcsázott hívása az eltűnésének napján volt. A szülők napokon át várták a hírt a tó partján, de a 36 napos keresés során gyakorlatilag semmit nem találtak a búvárok.


A rutinos barlangi búvár, Jill Heinerth egy évvel később a fórumos viták elolvasása után döntött úgy, hogy felkeresi a Vortexet, filmet készít, és megpróbálja a szülőknek elmagyarázni, mi is történhetett. Ám kezébe került Ben merülési naplója is, ami alapján úgy tűnt, a megfelelő képzettséggel nem rendelkező búvár egészen mélyre eljuthatott már korábbi merülései során a barlangba, és Jill azt gyanítja, egyáltalán nem lehetetlen, hogy egy roppant nehezen megközelíthető részben vesztette életét. Állítja, ő nem látja bizonyítottnak továbbra sem, hogy nincs valahol a barlang mélyén Ben holtteste. Mások szerint a naplók semmit nem bizonyítanak, az eddig bejárt részeken meg kellett volna őt találni.

A rejtélyes eltűnés után természetesen elindult a pletykálkodás. Állítólag egy mexikói tengerparton fotózták le a búvárt, akiről néhányan azt gyanítják, megrendezte a saját eltűnését. A család ezt képtelenségnek tartja, ugyanis Ben egyik testvére 22 évesen agyvérzés következtében hunyt el 2008-ban, és számukra nem hihető, hogy ilyen traumának tenné ki őket ezek után Ben. Inkább bűncselekményre gyanakodnak, ezért egy magánnyomozót bíztak meg. A nyomozó szerint éppen úgy kellene nyomozni a víz felszínén is mint alatta, de a helyi seriff szerint csak arra van bizonyíték, hogy lemerült, ám arra nem, hogy feljött volna. A szülők viszont választ szeretnének. Nem reménykednek benne, hogy életben van a fiuk, de tudni akarják, mi történt vele.

[ commercialappeal.com nyomán ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 11. Káplán 2012 feb 24. 09:38  
Na ugye.
 10. hopposztkopp 2012 feb 24. 09:36  
NEM. Általában semmi ilyen dologgal nem tudnak befolyásolni. Viszont barátságból biztosan elmennék a végtelenig.
 9. Káplán 2012 feb 24. 07:46  
Ne legyetek már siratóasszonyok.  Csak bizonyosságot akarnak és a döntés csak a búváron múlik, mit is vállal be. Hopi, Te leugranál egy gyárkémény tetejéről, ha pénzt ajánlanak fel érte?
 8. hopposztkopp 2012 feb 23. 18:02  
Az amőba játék, a sakk és még néhány dolog eszembe jut a barlang kapcsán. A szülőkkel játszanék és elmondanám nekik, hogy a tizenkettedik lépés után mondják meg hová fogok lépni. Tizet tippelhetnek,de abban legyen benne a megoldás is.
Öngyilkosként eljutok egy távolságra, de az már háromszor is nagyobb lesz, mintahová jószántamból megyek. A pénz bankba való.
Viszont lesz egy hely a földön, ahol - mint Sipadan szigetén a teknősök - öngyilkosbúvár temetőt fedeznek majd fel az Ufók. ESETLEG AzEdka unokái fogják a csontokat gyűjteni.Szerintem.
 7. Káplán 2012 feb 23. 09:19  
Nem hiszem, hpgy rosszat akartak volna, csak amatőrök voltak a megfogalmazásban (is) szegények.
A további 6 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Playa Lagoon

Curacao

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 25m felett

parti merülésfal merülés üreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés