»» ««

Bizonytalanság a Sínain

Vörös-tenger

Gondban vannak a szállodatulajdonosok a Sínai-félszigeten eluralkodott káosz miatt.

A beduinok szép lassan ráteszik a kezüket a turisták körében elsősorban a tengerparti üdülőhelyek miatt népszerű Sínai-félszigetre; egy évvel Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnök lemondása után a törzsek igyekeznek minden eszközzel kihasználni a bizonytalanságot, a helyi rendőrség pedig mindezt tétlenül nézi - írta honlapján a The Guardian című brit napilap.

A beduinok nyaralókat fosztanak ki, olajvezetékeket robbantanak fel és külföldieket ejtenek túszul. Nemrég egy törzs tagjai megtámadták a Sínai-félsziget keleti partján található Aqua Sun szállodát, és 4 millió egyiptomi fontot (mintegy 140 millió forintot) követeltek kompenzációként a területért, ahol a hotelt felépítették, mert állításuk szerint a terület eredetileg az övék volt. Az ilyen helyzetekkel a helyi rendőrség sem tud mit kezdeni. A rendőrfőnök az esetről értesülve állítólag azt javasolta a szállodatulajdonosnak, hogy oldja meg valahogy a problémáját a beduinokkal, mert ők nem akarnak konfrontálódni velük.

Az Aqua Sun vezetőjéhez hasonlóan több más helyi hoteltulajdonosnak is fáj a feje a félszigeten a Mubarak-rezsim megdöntése óta kialakult káosz miatt. A probléma gyökerei a kilencvenes évekre nyúlnak vissza, amikor az idegenforgalom fellendítése céljából komoly beruházásokba kezdtek a terület déli részén, és egyebek mellett útjára indították azt az ambiciózus programot is, amely egy "vörös-tengeri riviéra" létrehozását tűzte ki célul. Utóbbi terv részeként építették ki a népszerű üdülővárost, Sarm-es-Sejket, amely, mint a legtöbb turisták számára "készült" Sínai-félszigeti nyaralóhely, korábban egy beduin halászfalu volt. A helyieket ez különösen érzékenyen érintette, mivel közülük többeknek el kellett költözniük a területről, és a szállodákban nem szívesen alkalmazták a "megbízhatatlan munkaerőt", hanem inkább Kairóból és más egyiptomi városokból toborozták a dolgozókat.

"Ez a beduinok földje, de a hoteltulajdonosok nem akarnak egyetlen beduint sem látni a szállodáikban. Még azt sem engedik, hogy a nők gyöngyöket áruljanak a strandokon" - fakadt ki egy 20 éves nuveibai lakos. A helyi beduinok legfeljebb a tevegelés élményének biztosításával tudnak egy keveset profitálni az idegenforgalomból. Az Aqua Sun igazgatója meglehetősen sötéten látja a helyzetet. "Mubarak idejében erős vezetés volt, és a beduinok csendben voltak. Nem csináltak és nem mondtak semmit. Most viszont azt csinálnak, amit akarnak, övék a hatalom, és megpróbálják visszaszerezni a földet" - fejtette ki véleményét Ajman Moíd.

A Mubarak bukása és több évtizedes mellőzöttség után új öntudatra ébredt beduinok még komolyabb gondot okoznak a félsziget északi részén, ahol a gázvezetékek felrobbantása mellett ember-, fegyver és kábítószer-csempészet is zajlik, valamint "emelkedőben a militáns iszlám csillaga". Az utóbbi 13 hónapban tizenkétszer támadták meg a Sínai-félsziget északi részén át Izraelbe és Jordániába gázt szállító vezetéket, több millió dolláros kárt okozva ezzel.

Egyes emberjogi szervezetek szerint a beduinok több száz - főként Afrikából érkező - menekültet tartanak fogva sivatagi táboraikban, ahol mindennapos a kínzás, az erőszak és a zsarolás. Emellett egész iparág épült a csempészetre, s ennek a párhuzamos gazdaságnak a volumene tavaly elérte a 300 millió dollárt (66 milliárd forintot). A törzsek a Gázai övezetbe különféle javakat és fegyvereket, míg Izraelbe menekülteket és kábítószert juttatnak el.

Az izraeli katonai hírszerzés vezetője, Aviv Kocsavi szerint a beduinok együttműködnek a Gázai övezetet irányító Hamász szélsőséges palesztin szervezettel, valamint egyéb iszlamista csoportokkal. Kocsavi attól tart, hogy a Sínai-félsziget az Izrael elleni támadások új bázisává válhat. A zsidó állam, amely 240 kilométer hosszan határos a Sínai-félszigettel, aggódva szemléli az utóbbi év fejleményeit. Egy izraeli elemző attól tart, hogy létrejöhet egy szakadár beduin állam, s ez még jobban elmérgesítené a helyzetet.

[ MTI ]
Minden információt Egyiptom, Vörös-tenger-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 3. pygmy 2012 feb 19. 17:42  
Sajnos most úgy tűnik az irány rossz. Jön a vastagabb neoprén, vagy a szárazruhás korszak:(
A Perzsa-öböl? Olajos halban gazdag.

 
 2. Bunny 2012 feb 19. 09:51  
Mi ezért is raktuk augusztusra a túrát, addigra remélhetőleg kiderül milyen irányba mennek a dolgok. Nagyon-nagyon rossz lenne nekünk, ha egyiptom kiesne, mint uticél. Mert ugye mi is az alternatívája egy egész évben merülhető, meleg tengernek? Nem tudom a perzsa öböl milyen, de utána a legközelebbi megálló Thaiföld. Egyik se hiszem, hogy mérhető árban egyiptomhoz, ami amellett hogy olcsó, közel is van. Másik irányba legközelebb Kanári, nyáron nyilván adria meg úgy a földközi tenger Málta, stb. Tudom, hogy nem illendő ilyent mondani, de nekem meggyőződésem, hogy nem lehet az úgynevezett demokráciát (bármi is legyen az) ráerőltetni egy évszázadok óta erőszakra alapuló rendben élő országra egyik napról a másikra. Az arab térség, de mondhatjuk úgy is hogy Afrika tipikusan ilyen. Kell átmenet, lehet generációnyi mire megérik a helyzet.
A konkrét helyzetre meg megint nehéz mit mondani, hiszen ki tudja mi történt? Nyilván ha jönne egy Indiai, és azt mondaná neked, haver húzzál el a házadból ami generációk óta a családodé, mert ledózeroljuk és szálloda épül a helyére, te meg se munkát nem kapsz se pénzt, el lehet húzni és szavad nem lehet - nyilván az első adandó alkalommam magad is odamennél, hogy öcsisajt fordult a kocka, takarodj amíg jól van dolgod.
És persze lehet a másik félnek is igaza, hogy mi megvettük, a beduin pedig egy munkakerülő, lusta, semmirevaló népség, mint ahogy nálunk is van hasonló probléma. Honnan tudnánk mi itt európában kinek van igaza?

Én a részemről remélem, hogy mire oda kerül a sor legalább a mi szemszögünkből jó állapotok lesznek. Ha ehez az kell, hogy kemény katonai vezetés legyen, részemről welcome. Ez egy nagyon önző álláspont, belátom de vállalom. Amikor leváltották Mubarakot én már akkor mondtam, hogy ez nagyon rossz lépés volt Nekünk turistáknak mindenképpen, de véleményem szerint Egyiptomnak is.
 1. pygmy 2012 feb 18. 21:43  
Szomorú. És sajnos nem csak a Sínain vannak megkergülve... Most akkor hogy is van azzal a teóriával, hogy az idegenforgalmi bevételek miatt legalább a tenger környékén rend lesz?

Merülőhelyek

Siyul Kebira

Egypt, Red Sea

2/4 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 24m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

szafaris megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés