»» ««

Különleges szabadulás

Tudomány

Szokatlan módon képes kiszabadulni a homok fogságából a korallok egy csoportja: felfújják, majd újra leeresztik magukat.

Eddig is ismert volt, hogy a hamis korallok (Corallimorpharia) képesek kiszabadulni a homokos tengerfenék fogságából, csak rejtély volt, hogyan teszik ezt. Pim Bongaerts, a Queensland Egyetem kutatója most az úgynevezett time-lapse technika segítségével derített fényt a titokra. A Coral Reef című szaklapban közölt kutatást a BBC online hírszolgálata ismertette.

A homok folyamatosan mozog a tengerfenéken, így a koralloknak meg kell akadályozni, hogy az betemesse őket. Bongaerts laboratóriumi akváriumokba helyezett néhány hamis korallt, és betemette őket üledékkel. Ezt követően húsz órán át tíz másodpercenként lefényképezte őket, ezekből a képkockákból állt össze a videofelvétel.


Az ismertebb kőkoralloktól eltérően a hamis korallok nem rendelkeznek meszes vázzal. Sokuk a homokos tengerfenék lakója, és különös életstílust fejlesztett ki. Míg a legtöbb korall a korallzátonyt alkotó meszes aljzathoz rögzül, a gombakorallok képesek mozogni, és jobb élőhelyekre vándorolni. A mozgáshoz egyes testrészeiket felfújják, majd leeresztik. Ezen felül, mint azt a videofelvétel tanúsítja, hasonló technikával szabadulnak ki a homok fogságából is. Ritmikus pulzálással fújják fel, majd eresztik le egész testüket, így néhány óra alatt lerázzák magukról az üledéket - magyarázta Bongaerts.

[ MTI ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Tuna farm

Malta

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 30m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítésroncs merülésnyílt vízi fajoklegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés