»» ««

Önkéntes búvárokat várnak

Külföld

Egy tudományos kutatáshoz csatlakozhatnak a tenger szerelmesei- természetesen nem ingyen.

Manapság elég divatosak azok a programok, aminek keretén belül a lelkes kedvtelési búvárok különféle tudományos vagy környezetvédelmi expedíciókhoz csatlakozhatnak. Sok merülés, értelmes elfoglaltság várja őket, akad, aki a saját egyetemi tanulmányai miatt tartja ezt fontosnak, mások viszont egyszerűen csak a jó buli kedvéért vágnak bele. Tulajdonképpen nem nagyon tér ez el a kaland egy különleges nyaralástól. Annak érdekében, hogy az ilyen iránt érdeklődők képet kapjanak az önkténtes munka e formájáról, az egyik mostanában népszerűsített programot nézzük meg alaposabban.

Ausztráliában hirdették meg a Nagy korallzátony egyik távol eső részének felmérésére irányuló programot. Az Earthwatch Australia és Australian Institute of Marine Sciences részletesen meg akarja vizsgálni az Orpheus Island térségét. Ez a Brisbane-től 1200 kilométerre északra eső sziget a tudósok szerint azért érdekes, mert a körülötte levő korallok veszélyben vannak a tenger melegedése miatt. Az Earthwatch vezetője szerint ez egy remek lehetőség az amatőr búvárok számára, hogy egy különleges helyen, egy nemzeti parkban ismerkedhessenek meg a tenger élővilágával, emellett roncsokat is merülhessenek. A tanulmány pedig a korallokért aggódók munkáját segíti majd. Az önkéntesek a merülések során feljegyzéseket készítenek, jelölnek és a károsodott területeket fotózzák, amit a kutatók később folyamatosan megfigyelnek majd.

Amikor egy ilyen eseményről van szó, az embernek gyakran eszébe jutnak az olyan önkéntes munkák mint például a víz alatti szemétszedés, ahol jellemzően a szervezők nekünk kedveskednek egy jó ebéddel és a belépődíj szedése szóba se kerül. Ám ezek a programok máshogy épülnek fel. Egyrészt legalább egy hetet szoktak az önkéntesek a helyszínen tölteni, és ez idő alatt általában a szállás, a teljes ellátás és a búvárkodás költsége merülne fel- ezeket a részvételi díj fedezi. Az Ausztráliába utazás a találkozási pontig viszont már a résztvevő zsebét terheli. Az Earthwatch expedícióján az önkéntesek által fizetendő díj a 8 napért 2700 ausztrál dollár. A szakértők azt mondják, érdemes megnézni, hogy egy kutatásnak álcázott nyaralásról van-e szó, vagy valóban folyik-e ott tudományos munka. Az Orpheus Island-en valóban van kutatóállomás, és az Earthwatch azt is közli, ki vezeti az ő programjuk szakmai részét. Általában arra is kíváncsiak szoktak lenni a jó szándékú önkéntesek, hová megy a pénzük. Az Earthwatch ezt is közli a honlapján: 50 százalék megy a kutatóknak, 34 százalék a helyszíni kiadásokra, 16 százalék az adminisztrációra. Tehát elvileg nem utazási irodáknál köt ki a pénz, de hogy az arányokról ki mit gondol, az természetesen megítélés kérdése.

A fenti természetesen csak egy program a sok közül, és valószínűleg a nagyon egyedi búvárutazások iránt érdeklődők számára lehet vonzó. Azt nem érdemes várni, hogy fillérekért merülhessünk néhány tucatnyit egy szinte érintetlen korallzátonynál, de ezzel együtt is változatos, érdekes lehetőséget kínál a búvárok számára az ilyen program.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 6. Garfield33 2012 jan 17. 17:21  
Igazad van. 2700 dollárért a világ majdnem összes (azért persze van  kivétel) merülőhelyén elbugyoghatsz 8 napig, persze ott nincs meg az a jó érzésed, hogy segítesz...
 5. Káplán 2012 jan 17. 10:28  
Kesergek? Semmi közöm az olyan akciókhoz .:)
 4. pygmy 2012 jan 17. 10:25  
A brazil projekt miatt keseregsz?
 3. Káplán 2012 jan 17. 10:22  
Nem erre gondoltam, de jó ez az ötlet is ....
 2. pygmy 2012 jan 17. 10:09  
Menjünk önkéntesnek inkább egy hét szafarira a Vörösre 500 eur áron. Az utat itt is az önkéntesek fizetik ki.
A további 1 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Inland Sea

Malta

2/3 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.7) átlagos nehézségű
max: 28m, látótáv: 10-25m

parti merülésüreg vagy barlangsziklás, hasadékos élőhelyföldközi tengeri muréna jelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés