»» ««

Horvátország tengernyi csodája

Adria

Könyvismertetőnkben déli szomszédunknak szentelt, számtalan képet tartalmazó kiadványt mutatunk be.

E sorok írója örömmel gondol arra, hogy milyen sok alkalommal járt már Horvátországban: az elmúlt évtized során tucatnyi különféle búvártúra keretén belül ismerkedhettem meg az Adria szépségeivel víz alatt és felett egyaránt. Persze a lelkem mélyén mindig is sejtettem, hogy a sok ott töltött idő ellenére egyáltalán nem mondhatom magam az ország szakértőjének.

A Horvátország tengernyi csodája átlapozása enyhe bűntudattal töltött el, és szerintem sok más Adriára járó búvár érezhet hasonlóan. Fucskár Ágnes és Fucskár József Attila fotói az országnak azt az arcát mutatják meg, amit mi jellemzően kicsit hanyagolni szoktunk. Én magam az utóbbi években kezdek egyre inkább úgy horvát túrát tervezni, hogy jusson idő egy-két városnézős napra, de sajnos a kötetben szereplő képek jó része így is számomra ismeretlen helyeket, épületeket mutat be. Főleg akkor töprengek el ezen, amikor arra gondolok, az Isztriától egészen Dalmáciáig megfordultam, és a települések nevével is találkoztam, ám azt a pár órát már nem szántam rá egy kis ismerkedésre.

A szerzőpáros képei nem extrém szemszögből mutatják be Horvátországot, inkább korrekt utazási fotók szép válogatásának mondható ez a könyv, amit ráadásként rövid kísérő szövegek egészítenek ki, így a legfontosabbakat megtudhatjuk adott városról, faluról, látványosságról. A tenger sem kap olyan főszerepet, mint amit a búvárok útibeszámolóiban megszokhattunk, de ez nem gond, látjuk azt eleget a saját szemünkkel. A hangulatos utcák, terek, a szép tájak látványa inkább ahhoz csinálhat kedvet, hogy egy kicsit új szemszögből tekintsünk az országra. Sokunk kedvelt úticélja ugyanis nem csak roppant hosszú tengerpart egy kis hozzá ragasztott szárazfölddel, hanem a felszínen is izgalmas lehetőségeket kínáló, hosszú és változatos történelemmel büszkélkedő ország. Aki erre is kíváncsi, nem csak az Adria mélyére, bizonyára szívesen lapozgatja majd a Horvátország tengernyi csodáját.

Horvátország tengernyi csodája
Fucskár Ágnes, Fucskár József Attila
Alexandra Kiadó, 2011
3,999 Ft
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 1. Káplán 2011 dec 17. 11:54  
Nekem nincs bűntudatom. Én ritkán használom a kinti autópályát.

Merülőhelyek

South West Rock, Fish Rock Cave

Australia

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 16m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésüreg vagy barlanghomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhelycápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés