»» ««

Baleset kérdőjelekkel

Külföld

A speciális cápafog-kereső merülések kapcsán merültek fel biztonsági aggályok.

Négy napon belül két tragédia is történt Észak-Karolinában: mind a két áldozat olyan merülésen vett részt, aminek során nagy mélységben, 30 méter alatt keresnek fosszíliákat a búvárok. (A megalodon nevű óriáscápák fogai hatalmasak lehetnek, és állítólag szép pénzért lehet túladni rajtuk, ezért nagy a lelkesedés a merülések iránt, amelyek néhány, helyiek által ismert ponton zajlanak.) Az első baleset áldozata tapasztalt, megfelelő felszereléssel merülő férfi volt akinél valószínűleg egészségügyi probléma okozott tragédiát, ám a második eset már többeket elgondolkodtatott.

A szerencsétlenül járt búvár Amy Pieno, egy 48 éves nő volt, aki hosszú évek óta vezetett férjével közösen egy búvárboltot, és saját hajójuk fedélzetén indultak el a vendégekkel együtt a merülőhelyre. Mivel Amy Pieno a búvárkodás területén dolgozott elég régóta, ezért a hír hallattán a többség úgy gondolta, nagy tapasztalatú búvárról van szó. Ám a valóságban Amy egyáltalán nem volt rutinos, bizonyos beszámolók szerint csak nagyjából 50 merüléssel rendelkezett. Férje ezzel szemben tényleg képzett búvár volt, de ezen a merülésen nem egymás társai voltak.

Igazság szerint ezek a merülések igencsak különleges körülmények között zajlanak. A búvárok a nyílt tengeren a horgonykötél mellett ereszkednek nagyjából 30 méteres mélységig, igen gyakran áramlással küzdve. A fenékre érve minden búvár saját kötelét a horgonyhoz rögzíti, és innentől kezdve gyakorlatilag szóló merülés következik: mindenki túrja a homokos aljzatot, a látótávolság pillanatok alatt nullára csökken, a kötelek könnyen összegabalyodnak és a kutatásba belefeledkező búvárok gyakran dekóba csúsznak.


Általában a búvárok duplapalackot vagy más tartalékot visznek magukkal, de a beszámolók szerint Amy Pieno nem rendelkezett ilyennel. Állítólag nem is akart cápafogat keresni, csak szét akart nézni lenn, és aránylag gyorsan visszatért a horgonyhoz. Mivel egyedül merült, innentől kezdve senki sem látta, mi történt vele. A hajón levők vették észre, hogy felszerelés nélkül, arccal előre lebeg a víz felszínén a hajó tatjától nem messze. Kimentették és próbálták a víz alatt levőket riasztani, ám gyors indulásra nem volt lehetőség, mert többen hosszú dekójukat töltötték éppen a mélyben- többek között Amy férje is.

A feltételezések szerint a nem túl rutinos búvárnak valamiért elfogyott a levegője, ebben az áramlás vagy az idegesség is szerepet játszhatott. A felszerelés ledobására az lehet a magyarázat, hogy kötelét ő is a horgonyhoz rögzítette, ám amikor pánikolva a felszínre indult, saját kötele ejtette csapdába. Más beszámolók szerint nem egyszer fordul elő ezeken a merüléseken hasonló vészhelyzet, amikor a mélyben feledkezett búvároknak vészesen lecsökken a levegőtartaléka, a sok kötél miatt káosz alakulhat ki, páran nem tudják befejezni a dekójukat sem. A helyszínt jól ismerő búvárok szerint a szabályok alapos átgondolására lenne szükség ahhoz, hogy megelőzzék a baleseteket, mert ebben a mélységben, ilyen körülmények között a búvároknak tapasztalat és megfelelő felszerelés kell a biztonságos merüléshez.

[ starnewsonline, ScubaBoard nyomán ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 15. Káplán 2011 dec 06. 20:30  
Juliet
 14. diet 2011 dec 06. 20:25  
Tisztelt Buborek!


Azért ne érjen baleset......


http://youtu.be/tQxt0epZFOg
 13. shark 2011 dec 06. 20:07  
Ami pedig a megalodon-fogakat illeti, sokkal veszélytelenebb, de mégis izgalmas kutatással, és egy kis szerencsével, dupla-palack valamint áramlatkötél nélkül is szert lehet tenni egy-egy ilyen trófeára - a szárazföldön. Itthon, Magyarországon is volt (van) néhány olyan, elsősorban középső miocén-időszaki lajtamészkő rétegsorokat feltáró lelőhely, amelyből már nagyon szép megalodon fogak kerültek elő. De, pl. a Pécs közeli Danicz-puszta homokbányájában, geológus kalapács nélkül is lehetett kutatni az áthalmozódott, pannon eredetű laza homokban rejtőző megalodon fogak után. ( Kifordult itt már néhány tenyérnyi méretű darab a homokból, más, kihalt tigris és makócápa fogakkal együtt.) Nekem  van egy csinos kis kollekcióm, emiatt nem fogok Észak-Karolinában merülni. A Cape Hatteras közelében fekvő, és homoki tigriscápák által gyakran felkeresett hajóroncsokat viszont szívesen megnézném...
 12. Káplán 2011 dec 06. 16:08  
Talán érdemes elolvasni. Akkor hányan is csinálunk  "solo" merüléseket?
 11. hopposztkopp 2011 dec 06. 15:36  
Nos akkor erre a válasz:
Golfpálya öltözőjében egy fickó gyönyörködik egy golflabdában.
- Új? - kérdezi a haverja.
- Ez a világ legjobb golflabdája!
- Miért?
- Nem lehet elveszíteni. Beütöd a sűrűbe, fütyül. Erdőbe ütöd, sípol. A vízen úszik, sötétben foszforeszkál...
- És hogy szerezted?
- Találtam.

:-) Szerinted?
A további 10 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Varese wreck

Croatia (Hrvatska)

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 38m, látótáv: 4-10m , áramlás

napihajós megközelítésroncs merüléshomokos élőhely nyílt vízi fajokcápa jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés