»» ««

Tanácskoztak a klímakutatók

Tudomány

Az elmúlt másfél évtizedben mérték az eddigi tizenhárom legforróbb évet.

Az elmúlt tizenöt évben mérték az éghajlati adatoknak a 19. században megkezdett rögzítése óta az eddigi tizenhárom legforróbb évet, és az északi-sarki nyári olvadás során idén érte el eddigi minimumát a tengeri jég kiterjedése- ismertették az adatokat a kutatók az ENSZ 17. klímaváltozási konferenciáján a dél-afrikai Durbanben.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) jelentése szerint bár az idei év csak a tizedik a forrósági rangsorban, a hasonlóan erős -a Csendes-óceán felszíni vizeinek lehűlését okozó- La Nina-jelenséggel kísért évek közül mindenképpen az eddigi legmelegebbnek számít. A szakemberek úgy vélik, hogy a kormányok azonnali intézkedéseinek hiányában a globális hőmérséklet "rendkívül gyorsan" elérheti a két Celsius-fokos emelkedést, aminek visszafordíthatatlan következményei lehetnek az éghajlatra nézve. Környezetvédelmi szervezetek szerint egy ilyen forgatókönyv "pusztító hatással" lenne a szegényebb országok lakóinak életére és boldogulására. A WMO szerint az eddigi tizenhárom legforróbb év mindegyike az elmúlt másfél évtizedre esett, olyan szélsőséges időjárási viszonyokat eredményezve, amelyek világszerte növelték az aszályokban és csapadékban gazdag időszakok gyakoriságát - olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában.

Észak-Oroszországban az év első tíz hónapjában a normálisnál 9 Celsius-fokkal magasabb hőmérsékletet is mértek. Az Északi-sark térségében pedig az elmúlt nyár folyamán teljesen eltűnt a jég az északkeleti- és az északnyugati tengeri átjárók térségében. A brit meteorológiai szolgálat (Met Office) szerint, amely a Kelet-angliai Egyetemmel együtt segített a WMO jelentés összeállításában, az északi-sarki jég teljesen eltűnhet 2050-re. A Met Office munkatársaként dolgozó Dave Britton kifejtette, hogy bár a globális hőmérséklet évről évre változik, az adatok hosszú távú áttekintéséből egyértelműen látszik, hogy az átlaghőmérséklet emelkedett.

A klímacsúcs résztvevői célul tűzték ki annak megakadályozását, hogy a hőmérséklet több mint két Celsius-fokkal meghaladja az iparosodás előtti szintet: a mutatók már most 0,8 Celsius-fokkal magasabb értéket mutatnak az 1850-ben mért átlaghoz képest. A 12 napos durbani tanácskozáson a 2012 végén lejáró kiotói jegyzőkönyv megújítása képezi a tárgyalások középpontját.

[ MTI ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 2. hopposztkopp 2011 dec 05. 16:17  
Ostoba dolog lehet egy változó világban az állandóságra törekedni. Az marad meg a világból, aki képes a megváltozott körülményekhez igazodni. Erre fel lehet készülni. Arra viszont, hogy visszahűtjük a jegestengert - kétséges. (esetleg: milyen áron, kinek?) Ehhez a világ összes jegyzőkönyve, bibliája és koránja kevés. Más alternatívát keresnék.
 1. Káplán 2011 dec 05. 09:21  
Tanácskozással nehéz bármit is megoldani.

Merülőhelyek

Anemone Reef

Thailand

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 25m, látótáv: 4-10m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágcápa csikóhal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés