»» ««

Oktató kerekesszékkel

A búvárkodásról

Sokakat meglep Fraser Bathgate elkötelezettsége és szakmai tudása.

Egy sziklamászás közben bekövetkezett baleset változtatta meg Fraser Bathgate életét, aki deréktól lebénult. Ám ezek után is teljes életet akart érni, és amikor igazolás kért egészségügyi alkalmasságáról 1992-ben, orvosa annyit mondott: "Tényleg meg akarja ölni magát?" ő azonban belevágott a kalandba, és ezzel új irányt adott életének. Elmondása szerint sokkal többre volt képes a víz alatt mint a felszínen, és többé nem érezte úgy, hogy a kerekesszékhez van kötve.

A most 49 éves férfi ma már búvároktató, a PADI kitüntette tevékenységéért, és legközelebb a DEMA rendezvényén várja újabb elismerés. Amikor 23 évesen lezuhant a szikláról még mászást oktatott, a búvárkodás viszont azt az esélyt kínálta, hogy újból olyan élményeket szerezzen, mint korábban. Két évébe került, amíg megszerezte az oktatói minősítését, a fogyatékkal élők közül elsőként. Persze ehhez kellett az a támogatás is, amit egy Dubaiban működő búváriskola nyújtott a számára. Hogy teljes értékű oktató legyen, folyamatosan edzett, amíg el nem sajátított egy különleges úszási technikát, amivel elég gyorsan tudott haladni a vízben: krallozás helyett csipőjének forgatásával tud erőt kifejteni. Természetesen ez csak a fizikai rész, azzal is meg kellett küzdenie, hogy tanítványai először mindig meglepődtek, amikor kerekesszékében meglátták oktatójukat. A tanteremben látta tekintetükben a ki nem mondott kérdést, hogy lesz majd képes pont ő búvárkodni tanítani másokat, de a víz alatt aztán gyorsan megváltozott a vélemények.

Fogyatékkal élőként a felszínen jóval több gondja akadt a hétköznapokban, ugyanis Dubaiban a kilencvenes években nem nagyon figyeltek oda a mozgássérültek életének megkönnyítésére. Az ország partjai mentén viszont annál több kellemes élményben volt része, hiszen nagyon szép merülőhelyeken búvárkodhatott: "Eltölthette az ember az egész merülést két méteres mélységben, mindenféle mozgás nélkül." Miután elhagyta az országot, számos helyre eljutott a nagyvilágban, és a fogyatékkal élők búvárkodásának nagykövete lett. Jelenleg az International Association for Handicapped Divers (IAHD) alelnöke, és a Depththerapy Foundation alapítója, ami angol és amerikai háborús sérültek búvárkodását szervezi. Részt vett a fogyatékkal élőknek szánt felszerelések áttervezésében, még a NASA is számított a szaktudására. Dubaiba azért tért vissza, hogy oktatóknak tartson továbbképzést a fogyatékkal élő speciális búvárképzésének tárgyában. Örömmel látta, hogy az évek alatt sokat változott az egész országban, de természetesen még bőven van tennivaló. A búvárkodás az egyik kiváló eszköz arra, hogy a fogyatékkal élők teljes értékűnek érezhessék magukat- de hogy sokan tapasztalhassák meg a merülés örömét, ehhez több és több oktató kell.


[ thenational.ae nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

John Gilmor wreck

Croatia (Hrvatska)

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 38m, látótáv: 4-10m , áramlás

napihajós megközelítésroncs merüléshomokos élőhely nyílt vízi fajokcápa jelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés