»» ««

Merülés a tudományért

A búvárkodásról

Izgalmas területe a búvárkodásnak az, amikor kutatási céllal merül alá valaki.

Leah Houghton felveszi búvárruháját, ólomövét, majd hátára veszi légzőkészülékét, aztán a hajóról vízbe száll, hogy a korallzátony apró hasadékaiban rejtőző halivadékokat számoljon. Erich Horgan 20 méterrel a tenger felszíne alá ereszkedik, hogy négy másik búvár társaságában az őket körülvevő nagy kékséget pásztázza. Pat Lohmann szárazruhát választ egy téli napon Cape Cod közelében, fél órán át készülődik, mielőtt a hideg tengervízbe menne, ahol akkumulátort cserél egy víz alatti műszerben.

Mind a három búvár a Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI) kötelékében dolgozó kutató, akik tudományos céllal hajtanak végre merüléseket. Ez az oceanográfiai kutatások nagyon értékes, ám nem igazán ismert szelete. Az ezen a területen dolgozók számos eszközt használnak, a hálóktól a távirányítású robotokig. Számos esetben úgy vesznek mintát, hogy a kutatók a hajón vagy a parton maradnak közben. A korszerű eszközök helyettesíthetik a tudósok szemét és kezét, amikor nagyobb gyakorisággal, hosszabb időtávon vagy nagy mélységben kell adatokat gyűjteni, ahol az emberek képtelenek lennének teljesíteni a feladatot. Ám a készülékes merülés lehetőséget ad arra, hogy a kutatók saját maguk derítsék fel a tenger világát.


- A WHOI búvárprogramja az óceán sekély vizének elérését teszi lehetővé azok számára, akik maguk végeznek el feladatokat olyan helyeken, ahol nem használnak távirányítású eszközöket. Sokkal hatékonyabb valóban ott lenni és látni, mit is csinálsz - mondja Larry Madin, a WHOI kutatási búvárkodásért felelős igazgatója. Az ötvenes-hatvanas évektől, amikor a nagyközönség körében is népszerűvé vált a búvárkodás, a tudománynak is gyakran használt eszközévé vált a légzőkészülék. Ám a kedvtelési búvárkodással összehasonlítva megvannak a különbségek még akkor is, amikor hasonló környezetben zajlik a kettő. Madin a kedvtelési és az ipari búvárkodás által meghatározott skálán helyezi el a tudományos búvárkodást:
- A sportbúvárok akkor merülnek, amikor szép az idő, és dönthetnek úgy is, hogy nem mennek a vízbe. Az ipari búvároknak nehéz körülmények közt is merülni kell, végre kell hajtani a feladataikat a tervek szerint. A kettő között van valahol a kutatási célú merülés, mert nekünk is megvan a feladatunk, a kutatás végrehajtása azon a területen amit mi választottunk. Van döntési lehetőségünk a végrehajtást illetően, de az egész nem a kedvtelésről szól. Néha más, bonyolultabb felszerelést használunk mint egy sportbúvár, adott időszakban be kell fejeznünk egy feladatot, felelősek vagyunk a begyűjtött mintákért és adatokért, és eközben a biztonságra és a velünk dolgozókra is figyelnünk kell.

A tudományos búvárkodást külön képzéseken lehet elsajátítani, a WHOI-nak is van ilyen programja. A kezdetektől, 1953-tól fogva összesen három egymást váltó szakember volt a WHOI búvárbiztonsági felügyelője. Az általuk életre hívott és folyamatosan továbbfejlesztett programban 418 búvár kapott képzést. Nem csak a várható feladatokra készítették fel őket, hanem a képességeik szinten tartásában is segíték őket. A jelenlegi felügyelő, Edward O´Brien is arra hívja fel a figyelmet, hogy ez nem hobbi, mondásuk szerint a tudomány irányítja a merülést. A búvárok felkeresik őt a feladat leírásával, elmondják, mit szeretnének végrehajtani a víz alatt, és aztán átbeszélik, hogyan lehet azt biztonságosan és eredményesen megoldani: "minden lehetséges, ha apránként haladsz és célra koncentrálsz". A WHOI is tagja az American Academy of Underwater Sciences (AAUS) szervezetnek, ami előírja a tudományos búvárkodás alapelveit, és ennek köszönhetően a WHOI-ben kiképzett búvárok az AAUS másik tagszervezetében is vállalhatnak búvárfeladatokat.

[ WHOI ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 1. Káplán 2011 júl 23. 10:57  
Kérem szépen itt  a következő tortaszelet. "Tudományos búvár " .

Merülőhelyek

Princess Alice Bank

Portugal

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 35m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokmantarája jelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés