»» ««

Drogok és merülés

A búvárkodásról

Egy tanulmány szerint a búvárok egy kis része közvetlenül a merülés előtt is fogyaszt tudatmódosító szereket.

A Diving Deseases Research Centre (DDRC) egy felmérést végzett búvárok körében, ami szerint a válaszadók 22 százaléka fogyasztott valamilyen kábítószert azóta, hogy megtanult búvárkodni. Az anonim kérdőívet egyébként 479 búvár töltötte ki, közülük 3,5 százalék ismerte be, hogy egy éven belül fogyasztott valamilyen kábítószert és 3,3 százalékuk a kitöltés előtti hónapban. A teljes lakosságot tekintve 9,3 és 5,3 százalék ez a két érték, tehát a búvárok között az átlagosnál kevesebb az olyan, aki valamilyen tudatmódosító szerrel él, de azért jelen van ez a réteg.

A tanulmány szerint gyakorlatilag mindenféle kábítószert használnak a válaszadók, a legnépszerűbb a kannabisz, ezt követi a kokain majd a gomba. Néhány válaszadó beszámolója szerint alig egy órával a merülés előtt is éltek ezekkel a szerekkel. Az egyértelmű, hogy ez hatással van a búvár viselkedésére, és befolyással van az érzékszervekre is, tehát növelheti a baleset bekövetkezésének esélyét. A kutatók szerint nem lehet elhanyagolni ennek a jelentőségét, mert a tanfolyamokon erről alig esik szó, gyakorlatilag csak a dohányzás és az alkohol hatására koncentrálnak az anyagok. A búvárok pedig feltehetik a kérdést, tudják-e, ki a merülőtársuk, "nem az imént szívott-e fel egy csík kokaint?", mutat rá Marguerite St Leger Dowse, a tanulmány egyik szerzője. Ugyanis a válaszokból az derül ki, nem csak az enyhébb hatású kannabisszal élnek a búvárok- némelyik válaszadó az LSD-t és a heroint is említette. Meglehet, itt az ideje annak, hogy a búvárkodás területén szembenézzenek a kábítószerek problémájával.

A DDRC másik, különálló kutatást is végzett, ami arra vonatkozott, hogy milyen legális gyógyszerekkel élnek a búvárok. Mint kiderült, a válaszadók 57 százaléka már használt merülés előtt hat órán belül valamilyen szert, jellemzően fájdalomcsillapítót illetve orrdugulás elleni szereket.

[ DIVE ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 3. kovax 2011 júl 17. 22:51  
egy másik tanulmány szerint,  a búvárok jelentős hányada meg nem használ, mert anélkül is  hülye:-)))))))))
 2. Garfield33 2011 júl 17. 22:17  
Kíváncsi vagyok, hányan szörnyülködnek most e sorokat olvasván   :-)
 1. verhas 2011 júl 17. 21:48  
Én többnyire dihidrogén monoxidot használok a merülésekhez. Ráadásul egyszerre külsőleg is.

Merülőhelyek

Boulder City

Thailand

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 19m, látótáv: 25m felett , áramlás

szafaris megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés