»» ««

Lámpával az Adrián

A búvárkodásról

Sokszor felmerülő kérdés, hol és miért van szükség nappali merülésnél lámpára.

A búvár jellemzően nem szeret túl sok dolgot magára aggatni. Egy kicsit nem figyelünk oda, és minden zseb és D-gyűrű kacatokkal lesz tele. A sok kevésbé fontosnak ítélt apróság között hajlamosak vagyunk feleslegesnek minősíteni nappali merüléseken a lámpát, mert “akkor úgyis van fény".

Való igaz, amikor fényes délben 10-15 méteres mélységben úszkálunk a Vörös-tengerben, a külső fényforrásra ritkán szorulunk rá. A roncsok, barlangok belső terének felfedezése persze nyilvánvaló kivétel, de egyébként nem nagyon hiányzik a lámpa. Ám az Adrián már más a felállás. Mondjuk 30 méteren nézelődve, a sok kisebb-nagyobb üreget látva biztos eszünkbe fog jutni, hogy jó lenne felfedezni, mi bújik meg odabenn- pusztán a szemünkre hagyatkozva viszont nem fogunk sokra menni.

A helyzet az, hogy a merülésre való felkészülést adott hely ismeretében kell elkezdeni. Ahol nem látványos halrajokra vagy a kékben úszó nagyvadakra kell számítani, hanem a falakon megbúvó apróságokat kell észrevenni, nappal is jó szolgálatot tesz a lámpa. Felmerülhet a kérdés, milyen lámpa az ideális. Az egyszerű válasz az, hogy bármilyen jobb a semminél, de azért érdemes pár dolgot végiggondolni. A nagyon pici lámpákkal is be lehet világítani üregekbe, feltűnnek a mélység igazi színei, de egyrészt kisebb a fénykörük, másrészt közelebb kell velük menni. Egy közepes méretű lámpával már nem kell belebújni a lyukakba ahhoz, hogy lássuk, mi van odabenn.

Sok dologról maradhat le a búvár az Adrián, ha nem világít még egy nappali merülésen is. Az élővilág új, színesebb arcát mutatja, és rátalálhatunk az ügyesen rejtőző lényekre. Úgy döntöttünk, hogy cikkünket további magyarázat helyett egy rövid videóval zárjuk, ami reményeink szerint jól illusztrálja a mondanivalónkat. Az egyik részében egy nagyobb, 3 LED-es lámpával világítottunk, a másik felében pedig kicsi kézilámpával. Már az utóbbi is sok dologra használható, és a búvárfelszerelésünk teljes értékéhez képest jelentéktelen összeg az ára. Érdemes legalább egy ilyennek helyet szorítani a D-gyűrűinken.


GR

A merülés során Ikelite lámpát használtunk, köszönet érte.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Amfora telep

Croatia (Hrvatska)

1/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.5) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m

parti merülésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhelycsikóhal

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés