»» ««

A halak megismerik a szigonyt

Tudomány

A halak a jelek szerint képesek felismerni a veszélyt, amit a szigonyos búvárok jelentenek a számukra.

From Flickr by miamismA vizsgálatra Pápua Új-Guinea vizeiben került sor, és azt próbálták kideríteni, milyen távolságra húzódnak a szigonyos vadászok körében kedvelt halak a búvár láttán a védett övezetekben, illetve ott, ahol ki lehet őket lőni. Arra jutottak, hogy utóbbi helyeken a halak jóval gyorsabban elmenekülnek.

A Csendes-óceán térségében tradíciója van annak, hogy bizonyos helyeket a halászok nem keresnek fel, így jóval korábban kialakultak tiltott övezetek, mint a fejlett államokban. Ez jó lehetőséget nyújtott arra, hogy a szakemberek megfigyeljék, mennyiben más a halak viselkedése ezeken a zónákon belül és azokon kívül. Muluk körzetében a helyi főnökök időről időre megtiltják a halászatot ott, ahol a halak "túl óvatossá" válnak. A kutatók elsősorban azokat a fajokat próbálták megfigyelni, amelyeket gyakran lőnek ki: a csattogó-, íj- vagy papagájhalakat. Elég sajátos módszert alkalmaztak: a búvár lassan úszott a zátonyhoz, megjelölte a helyet, ahol érzékelte a halak elmenekülését és egy második jelet használt annál a pontnál, ahol a hal volt tovaúszása előtt. Ezen mérések alapján egy átlagos távolságot lehetett számolni a különböző helyeken.

Dr David Feary szerint a halaknak szemmel láthatóan nem esett nehezére megtanulnia, hogy a helyi szigonyosok nagyjából 3 méteres távolságból veszélyesek. A védett övezetekben 2-3 méterre engedték magukhoz közel a búvárt, de azokon kívül már 4-5 méterről elmenekültek. Ezeket aztán már igencsak nehéz eltalálnia a vadászoknak. A legnagyobb eltérés 2,6 méteres menekülési távolság volt ugyanazon faj egyedeit tekintve, attól függően hogy védett övezetben éltek-e. A halak ráadásul gyorsan alkalmazkodtak a megváltozó körülményekhez: ha egy helyen többé nem lehetett halászni, hamarosan közelebb engedték magukhoz a búvárokat. Ennek a viselkedésnek veszélye is van: a védett övezet újbóli megnyitása után gyorsan megritkítják az állományt a vadászok. Ezért aztán a vetésforgó jellegű védelem önmagában nem elegendő, mert hiába regenerálódik az állomány némileg, ha utána egyből megtizedelik.

[ UnderwaterTimes nyomán ]



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 1. Garfield33 2011 már 24. 18:49  
Nemsokára a fotósokat is meg fogják tanulni...

Merülőhelyek

Thistlegorm Wreck

Egypt, Red Sea

10/17 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.4) nehéz körülmények
max: 31m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajok mesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés