»» ««

Lecsaptak a töviskoronásokra

Vörös-tenger

A Vörös-tenger koralljait pusztító csillagokat gyűjtötték be a napokban.

A HEPCA hírlevele adott róla hírt, hogy március 17-re szerveztek akciót a Hurghada közelében levő Careless Reefre az ott elszaporodott töviskoronás csillagok összeszedésére. A HEPCA szakemberei mellett önkéntes búvárok vettek részt a munkában.

Azért hirdették meg az akciót, mert több jelentés szerint elszaporodtak ezek az állatok a zátonyon. A felmérések szerint kizárólag erre a helyre korlátozódott a csillagok nagy számú megjelenése, ezért dolgoztak csak itt. A jelentkezőket az akció előtti napon egy rövid eligazításban részesítették, hogy a begyűjtés szakszerűen történjen. A megfigyelések szerint a csillagok nem táplálkoztak és nem is terjedtek el egyelőre zátony északi részén túlra. Ám már közel álltak a szaporodáshoz, ami után robbanásszerűen megnőhetett volna a számuk Hurghada teljes térségében, ha most nem cselekedtek volna időben.


A HEPCA szerint további folyamatos megfigyelésre van szükség. A szervezet honlapjának egyik aloldalán részletesen írnak a problémáról, és itt letölthető a jelentési ív is, ha valaki ilyen élőlényt figyel meg.
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Egyiptom, Vörös-tenger-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 37. medve 2011 már 28. 10:44  
japp:)
 36. medve 2011 már 28. 10:44  
Kedves Luci,
nem véletlenül mondtam, hogy vitatkozNÉK. A probléma kettős: i) kiírtottuk a farkast és az összes medvét - well, almost:) - az erdeinből, mezőinkről, de a paraszt sípól, ha felzabálja az őz a fiatal vetését, de meglepő módon az öntudatos városi anyuka is sípol, ha a kölökre ráijeszt egy megugrasztott szarvas. van ilyen, hidd el!
ii) tény, hogy a fegyvertartásit, ill. a vadász engedélyt nem kötik IQ-hoz.
+1: vannak a vadászias hagyományaink... pont ezekkel a hagyományokkal van tele a hócipőm, de ez egy másik téma... szóval hagyományosan pl. a szarvasbikát ereje teljében, szeptember 1-től lőheted. de a bőgés mostanában jellemzően szeptember végén, október elején kezdődik. tehát: a kapitális bikákat kiszedik az öröklésláncból, még mielőtt az tovább adhatná a géneit. vajon miért nem dec 1-től lehet a golyóérett bikákat kiszedni a sorból? még januárban is tart annyit a bika agancsa, hogy fennmarad a koponyán, ha falra kerül.
a gond a vadászattal az, hogy nem "tudományos" alapokon folyik, hanem a "hagyományok" , vagy leginkább a lobbyérdekek mentén. és ez bia gáz...
és abban is igazad van, hogy nem látjuk át az ökoszisztémát úgy rendesen, de vannak arra is eredmények, ha azt mondod, hogy nem írtod a vadat, valahogy megoldja a természet. ha ilyenkor kiszeded a még megmaradó humán faktort - orvvadász, ill. begőzölt agyú paraszt -, akkor meglepő módon a betegségek veszik át a vadász helyét. no az sem humánus eljárás...
 35. Aladár 2011 már 28. 10:42  
Máris írok! Csak nem a 66......
 34. medve 2011 már 28. 10:28  
szia Aladár. van itt nekem valamim, ami a tiéd lehetne és biztosan nagyon örülnél neki:)
 33. Garfield33 2011 már 25. 20:35  
Csak elnyomják
A további 32 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Yongala Wreck

Australia

3/3 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 27m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajok mesterséges élőhelynagy rája teknős legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben mantarája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés