»» ««

PADI Scuba Diver: fegyvertelen, de veszélyes

A búvárkodásról

A Cyber Diver News Network szerzője a sok vitát kiváltó PADI Scuba Diver tanfolyamot végzett kvázi-búvároktól óvja a búvártársadalmat.

Stanford Suzuki írásában kifejti, hogy a PADI Scuba Diver kurzus annak a szemléletnek köszönhetően született, hogy egyes vélemények szerint néhány ember számára már a 3-4 napos Open Water Diver tanfolyamok is túl hosszú elfoglaltságot jelentenek. Így hát a tanfolyami anyag lebutításával sikerült oly mértékben leegyszerűsíteni az elvárt tudást, hogy alig több, mint egy nap alatt elvégezhető a Scuba Diver tanfolyam, aminek a végén szintén kártyát kap a tanuló. Ezt a kártyát azonban kizárólag PADI bázisokon fogadják el, és az ilyen tanfolyamot végzettek nem jogosultak önálló merülésre, hanem mindig hivatásos búvár kíséretében kell(ene) merülniük. A szerző rámutat, hogy hiába előírás a 12 méteres maximális merülési mélység, ezt nagyjából annyira veszik komolyan, mint az Open Water Diverek 18 méteres ajánlását. Ezzel pedig a PADI-nak is tisztában kell lennie.

A statisztikák szerint a búvárok 70 százaléka soha nem vesz részt további tanfolyamokon az alapfokú búvárvégzettség megszerzése után. Ezért kellene az alaptanfolyamokra nézve olyan követelményeket kidolgozni, amelyek biztosítják, hogy a búvárok említett 70 százaléka képes legyen biztonságosan merülni. Már az is vitatott, hogy a 3-4 napos Open Water Diver tanfolyamok elegendőek-e minden fontos dolog elsajátítására, de abban a legtöbben egyetértenek, hogy a másfél napos Scuba Diver tanfolyamon nem szerezhetőek meg a szükséges búvár alapismeretek. Még a PADI hivatásos búvárai között is akad, aki nem hajlandó ilyen tanfolyamot tartani és ilyen kártyával rendelkező búvárral merülni.

Tehát le kell szögezni, hogy a PADI a búvárok 70 százalékát kitevő réteg, az alapfokú tanfolyam után tovább nem lépő búvárok tanfolyami anyagának a felére csökkentette a Scuba Diver tanfolyam ismeretanyagát. A búvárok pedig, legyenek hivatásosok vagy kezdők, nagyon jól tudják, hogy a mélységi limit csak elméleti, így a többiekhez hasonlóan a Scuba Diverek 12 méternél nyilván mélyebbre is merülnek. Nem mintha ennek igazi jelentősége lenne, hiszen a felkészületlen, képzetlen búvárok pánikba esve a mélységtől függetlenül ronthatják a baleseti statisztikákat.

A PADI a kevésbé népszerű Advanced Plus tanfolyam megszüntetésére kényszerült, mivel nem jöttek be az ezzel kapcsolatos üzleti elképzelései. Stanford Suzuki reménykedik abban, hogy a Scuba Diver tanfolyam is erre a sorsra jut, és ezért felszólítja az érintett hivatásos PADI búvárokat, hogy mondjanak nemet erre a típusú képzésre. Azoknak pedig, akik arra hivatkoznak, hogy nincs még 3-4 napjuk sem a biztonságos merülés ismereteinek elsajátítására, azt javasolja, hogy a búvárkodás helyett keressenek maguknak más sportot.

Stanford Suzuki írása nyomán

[ Cyber Diver News Network ]

(Bunny megjegyzése: A helyzetet tovább szépíti, hogy a konkurrens NAUI oktatási rendszer a Scuba Diver megnevezést használja a többi rendszerben megszokott Open Water Diver helyett. Emiatt több NAUI búvárnak voltak már problémái a kártya elfogadtatásával olyan bázison, ahol - vélt vagy valós tudatlanságból - nem voltak hajlandóak elfogadni a NAUI Scuba Diver tanfolyam elvégzését igazoló búvárkártyát.)
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Blue Hole

Egypt, Red Sea

2/4 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 57m, látótáv: 25m felett

parti merülésfal merüléskorallos, trópusi élővilágteknős jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés