»» ««

Kevés hal, kevesebb korall

Tudomány

Tizennyolc éves kenyai kutatás eredményeit ismertették.

Az afrikai ország partjai mentén vizsgáltak korallzátonyokat a Wildlife Conservation Society és a University of California tudósai. Az Ecology magazin 2010 decemberi számában megjelent tanulmány szerzői Jennifer O´Leary és Tim McClanahan voltak.

A tanulmány két területre fókuszált. Az egyik egy Mombasa közelében levő korallzátony volt, ahol tiltották a halászatot, a másik ponton viszont rendszeresen dolgoztak a halászok. A kutatók úgy találták, hogy azokon a helyeken, ahol lehalászták a tengeri sünökkel táplálkozó ragadozókat (íjhalakat, sügéreket), ott a sünök elszaporodtak, és a korallfejlődésben kulcsszerepet játszó algákkal táplálkoztak. A kutatás révén könnyen igazolhatóvá vált, hogy bizonyos élőlények eltűnése a táplálkozási láncból az egész korallzátonyra hatással volt. A tanulmány más növényevőket is vizsgált, elsősorban halakat, de ezek nem csak a korallépítésben szerepet játszó algákat ették, hanem más fajokat is, így egyfajta egyensúlyt tartottak fenn. A végeredmény az lett, hogy a rendszeresen halászott korallzátonyokon egyértelműen lassabban növekedtek a korallok.

A kutatók szerint a túlhalászás nagyobb hatással volt a korallzátonyokra, mint az olyan egyszeri jelenségek, mint az El Nino, amit sok korall pusztulásáért tettek felelőssé. A halászat jobb menedzselésével sokat lehet tenni a klímaváltozás hatásának ellensúlyozásáért.

[ UnderwaterTimes ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Maaya Thila

Maldives

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 32m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés üreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágcápa legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés